Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις το άγνωστο;

  • 0
Μία είναι η ερώτηση που πρέπει να απευθύνεις στον εαυτό σου. "Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το άγνωστο;". Τι θέλω να πω με αυτό. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι το Βερολίνο θα ακολουθήσει άτεγκτη στάση απέναντι στο αίτημα μας για οποιαδήποτε διαφορετική λύση από τη συμφωνημένη. Γιατί; Γιατί όπως στην Ελλάδα, έτσι και στη Γερμανία ο λαϊκισμός περισσεύει. Αν ήταν δύσκολο μια φορά να πείσεις τον πειθαρχημένο Γερμανό πολίτη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σώσει την "ασύδοτη" και "διεφθαρμένη" Ελλάδα (και όχι τους ασύδοτους και διεφθαρμένος τραπεζίτες), φαντάσου πόσο πιο δύσκολο θα είναι να τον πείσεις ότι τα συμπεφωνημένα δεν ισχύουν και επιδέχονται διαπραγμάτευσης. Η "διαπραγμάτευση" στα αφτιά του μέσου Γερμανού, το λιγότερο, ακούγεται ως ύβρις. Και πες μου εσύ. Αν επί 2 χρονία σου "πιπιλούσαν" το μυαλό, ότι παίρνουν τα ωραία σου λεφτά για να στηρίξουν έναν ασύδοτο και διεφθαρμένο λαό - ο οποίος δια του πιο επίσημου αντιπροσώπου του το παραδέχεται δημοσίως. Δε σου έχει μιλήσει κανείς για τα πραγματικά αίτια της κρίσης (Τις ασύστολες μοχλεύσεις και επενδύσεις σε επισφαλή προϊόντα των τραπεζών). Δε σου έχει πει κανείς ότι, όσο λαθραία εισέβαλε στην ευρωζώνη αυτός ο διεφθαρμένος λαός, άλλο τόσο λαθραία εισέβαλες και εσύ ο ίδιος χειραγωγώντας ακόμα και την ισοτιμία του εθνικού σου νομίσματος σε σχέση με το ενιαίο, προς όφελος σου. Δε σου έχει πει κανείς ότι τα ωραία σου λεφτά καταλήγουν σε απύθμενες μαύρες τρύπες. Δε σου έχει πει κανείς ότι τα δικά σου πλεονάσματα οφείλονται αποκλειστικά στην υποανταγωνιστικότητα, που εσύ μεθόδευσες, (δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς με βάση τους όρους που δομήθηκε η ευρωζώνη) αυτού που καλείσαι να βοηθήσεις. Θα ήσουν διατεθειμένος να διαπραγματευτείς με έναν τόσο ασύδοτο, διεφθαρμένο και επιπροσθέτως, αγνώμων λαό; "Τι λε ρε μεγάλε;", θα έλεγες. "Ψάξε αλλού για μ@λ@κες!", θα προσέθετες, εμφατικά.

Και επανέρχομαι στο αρχικό μου ερώτημα. Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις το άγνωστο; Το μνημόνιο οδηγεί πέρα από κάθε αμφιβολία σε αδιέξοδο και πιθανότατα σε αποδόμηση της ζώνης του Ευρώ (Οι εταιρείες στοιχημάτων προβλέπουν διάσπαση της ευρωζώνης εντός τριών ετών από την έξοδο μας). Όποιος παρακολουθεί τα στοιχεία και ζει την αγορά, το έχει συνειδητοποιήσει πάρα πολύ καλά αυτό. Οι δείκτες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για άλλες σκέψεις. Η Ιρλανδία που τηρεί απαρέγκλιτα την πολιτική του μνημονίου εδώ και τέσσερα χρόνια, εξακολουθεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 7% επί του ΑΕΠ της, ενώ έχει απωλέσει σχεδόν το ένα τέταρτο του εθνικού της εισοδήματος. Και οι άνθρωποι δεν είναι καν διεφθαρμένοι! Από την άλλη το αίτημα για διαπραγμάτευση, πιθανότατα, οδηγεί σε ρήξη με το Βερολίνο. Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις το αδιέξοδο; Τα ψέματα τελείωσαν. Αν μπορούσα να φέρω μια αναλογία ώστε να σε κάνω να συνειδητοποιήσεις πού ακριβώς βρισκόμαστε ως χώρα θα σου έλεγα ότι είσαι τοποθετημένος στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου και έχεις δύο επιλογές. Μπροστά σου, σε βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων ρέει ένας ορμητικός ποταμός. Ή βουτάς και ελπίζεις ότι η πτώση δε θα σε σκοτώσει ή μένεις εκεί που βρίσκεσαι, χωρίς τροφή, χωρίς νερό (αφού ήδη διανύεις την δέκατη ημέρα χωρίς τροφή και νερό), ελπίζοντας ότι κάποιος θα σε βρει. Τι θα επέλεγες;

Προσωπικά, θεωρώ ότι το "σύστημα" έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Το μοναδικό μας χαρτί είναι, αφού προετοιμαστούμε για τα χειρότερα (υπάρχουν οι γνωστές προτάσεις Βαρουφάκη για συμπίεση μισθών από πάνω προς τα κάτω και φοροομόλογο) και έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες επαφές με τις χώρες που απειλούνται άμεσα από τη λαίλαπα της μνημονιακής πολιτικής, να ζητήσουμε πάγωμα του προγράμματος και επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση για όλες τις προβληματικές χώρες.

Όπως καταλαβαίνεις, είμαι από αυτούς που θα βουτούσαν. Αν εσύ επιλέξεις να περιμένεις τη βοήθεια, είναι εξίσου θεμιτό. Κανείς δε θα σε κατηγορήσει για μία τέτοια επιλογή. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

ΝικΝικ.

Υγ. Θα σε παρακαλούσα να ρίξεις και μια ματιά στα βίντεο που παραθέτω στην πλάγια στήλη με τις απόψεις των ειδικών χωρίς να τρομοκρατηθείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...