Ποίο είναι το πρωτογενές μας έλλειμμα σήμερα; Έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;

  • 0
Η επίσημη εκτίμηση του πρωτογενούς αποτελέσματος για το 2012 κυμαίνεται κοντά στο -1.2% του ΑΕΠ. Σε απόλυτο αριθμό: ~2.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, χρειαζόμαστε μια επιπλέον προσαρμογή της τάξης του ~2% του ΑΕΠ, περικόπτοντας δαπάνες που δεν έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία - δηλαδή δεν επιβαρύνουν περαιτέρω την ύφεση - ώστε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας. Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε όμως. Αυτό δεν αρκεί όταν είσαι αποκομένος ολοκληρωτικά από κάθε πηγή χρηματοδότησης. Η ζωή που έχουμε ως οικονομία αν ακολουθήσουμε την τακτική της μετωπικής σύγκρουσης με την Τρόικα ίσως
δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο. Το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που δε λέει να πέσει κάτω από το 10% του ΑΕΠ, δε μας επιτρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Κανείς δε μας εγγυάτε ότι το χαρτί της καταγγελλίας της δανειακής σύμβασης θα τρομοκρατήσει τη Γερμανία ή τους υπόλοιπους εταίρους (το τραπεζικό σύστημα πάντως θα κλονιστεί). Πρέπει λοιπόν να καταστρωθούν δύο στρατηγικά σχέδια με συγκεκριμένα χρονοδιαγραμματα και στόχους ώστε να ανταπεξέλθουμε σε μια πιθανή ανώριμη στάση του Βερολίνου. Ένα πλάνο που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε εντός ευρώ όσο η Γερμανία θα σκέφτεται αν πρέπει να αναθεωρήσει τη στραγγαλιστική και καταστροφική πολιτική που έχει επιβάλλει στην ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα και ένα δεύτερο πλάνο που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε αν εξαναγκαστούμε να αποχωρήσουμε από τη ευρωζώνη (το θεωρώ το λιγότερο πιθανό σενάριο).
 
Τώρα για να περάσω στο καίριο ερώτημα, αν μας φτάνουν τα έσοδα για μισθούς και συντάξεις στην περίπτωση που αναστείλουμε τις πληρωμές οι οποίες αφορούν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Η απάντηση είναι ότι για μερικούς μήνες μας φτάνουν, αλλά η δυναμική της ύφεσης, της ανεργίας και του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών είναι τέτοια που δε μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Βέβαια, το μνημόνιο οδηγεί σε ακόμα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα, καθώς χρειαζόμαστε μια τεράστια προσαρμογή της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος διετίας. Μπρος γκρεμός και πίσω, γκρεμός.

 
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτές τις εκλογές το οποίο χρειάζεται αριστοτεχνική διαχείριση. Η υπερβολή δεν οδήγησε ποτέ σε θετικά αποτελέσματα. Το momentum μας ευνοεί. Ας μη το πετάξουμε στα σκουπίδια πάνω στον ενθουσιασμό μας.

 
ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...