Η Πορτογαλία έλαβε θέση στο χείλος του βατήρα

  • 0
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το ψηφιακό «μελάνι» της προηγούμενης ανάρτησης και η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας στο επίπεδο του πάτου απορριμμάτων. Βρε δε το βούλωνα το ρημάδι; Τους πήρα στο λαιμό μου τους ανθρώπους. Πάντως, έως τώρα, δε μπορείς να πεις, ούτε η Λίτσα Πατέρα δεν «πιάνει» τόσες προβλέψεις.

Καλά, καλά, μη φωνάζεις. Το ξέρω ότι αρκεί κανείς να διαβάζει τα επίσημα στοιχεία. Άσε με να κάνω κι εγώ λίγο το κομμάτι μου. Όταν έπαιζα στοίχημα δεν είχα τόσες επαληθεύσεις (και να σκεφτείς ότι μέχρι την κατανομή poison είχα επιστρατεύσει).

Είμαι σίγουρος ότι έχεις αρχίσει να αποκόπτεσαι από το κοπάδι. Το νιώθω. Έχεις πέσει με τα μούτρα στη μελέτη. Με κάνεις υπερήφανο, να ξέρεις. Μπορείς όμως καλύτερα. Μελέτησε τα βασικά πολιτικοοικονομικά συστήματα. Όχι λεπτομέρειες. Σε αδρές γραμμές. Να γνωρίζεις τις βασικές διαφορές καπιταλισμού, σοσιαλδημοκρατίας, σοσιαλισμού, κομμουνισμού, αναρχίας. Διάβασε λίγο ξένο τύπο. Διάβασε τον προϋπολογισμό. Διάβασε το μεσοπρόθεσμο. Δίπλα στα έχω. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πιστεύεις. Διασταύρωνε τις πληροφορίες που προσλαμβάνεις. Όλα επιδέχονται και δεύτερης, και τρίτης, και τέταρτης, και νιοστής ανάγνωσης. Κάθε ανάγνωση πιθανόν να οδηγεί σε διαφορετικό συμπέρασμα. Αμφισβήτησε τα αναμφισβήτητα!

Και μετά από αυτό το παραλήρημα πατρικής νουθεσίας, ας κάνω μερικές προβλέψεις ακόμα. Το P.S.I. plus, δεν θα ξεπεράσει εύκολα το 80% συμμετοχής, αν το επιτόκιο των νέων ομολόγων πέσει κάτω από το 7% (αν πραγματοποιηθεί γενικά). Δεν πρόκειται να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 (εκτός αν το κράτος μπαίνει με τα Καλάσνικοφ στα σπίτια και ζητάει λεφτά). Η Αγορά κατοικίας θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας τα στεγαστικά δάνεια. Οι καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου θα αρχίσουν να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Δεν πρόκειται να σταματήσει η ύφεση σε ονομαστικό ΑΕΠ πάνω από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ (δηλαδή τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια ύφεσης, και με την προϋπόθεση ότι δε θα χρεοκοπήσουμε ανεξέλεγκτα στο ενδιάμεσο, οπότε παίρνει σάρκα και οστά η δεύτερη φάση μεγάλης κατάρρευσης του εθνικού εισοδήματος). Φυσικά θα ληφθούν νέα μέτρα και θα μονιμοποιηθούν τα έκτακτα. Θα «ξανανοίξει» η συζήτηση για το ασφαλιστικό σύστημα. Θα τεθεί σε διαπραγμάτευση η γενική εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (είπαμε, η Βουλγαρία είναι μακριά ακόμα). Μέσα στο 2012 η Γερμανία θα βουτήξει στην ύφεση, ενώ θα έχει προηγηθεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας (σοβαροί ιστορικοί και οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η μεγάλη κοινωνική έκρηξη θα γεννηθεί στη Γαλλία). Μια εκ των BNP Paribas (η οποία αποχωρεί από την Ελλάδα. Γιατί άραγε;), Societe Generale, Deutsche Bank, πιθανότατα, θα χρειαστεί διάσωση.

Πάντως, τίποτα στον ορίζοντα δε δείχνει ότι η Ελλάδα θα γλιτώσει την άτακτη χρεοκοπία. Φοβάμαι όμως ότι πριν συμβεί αυτό, θα έχουμε παραδώσει όλα τα πολεμοφόδια που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην ανασυγκρότηση μας. Εύχομαι να το συνειδητοποιήσεις σύντομα. Ο τελευταίος κόκκος άμμου έφτασε στο λαιμό της κλεψύδρας.

Κι επειδή πολύ το καθυστέρησα. Δεν αναγνωρίζω την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου ως νόμιμη εκπρόσωπο μου και ως εκ τούτου της αφαιρώ κάθε εξουσιοδότηση να ενεργεί στο όνομα του συμφέροντος μου. Θέλω εκλογές ρε παιδί μου! Θέλω να αναλάβω τις ευθύνες μου. Πως το λένε ελληνικά;

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...