Άνθρακες ο θησαυρός

  • 0
Παρακολουθώντας τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης και τις προγραμματικές δηλώσεις διά στόματος νέου πρωθυπουργού και αντιπροέδρου, αναρωτιέμαι αν παρακολουθεί κανείς από το εξουσιάζον πολιτικό σύστημα τις διεθνείς εξελίξεις.

Έχοντας το προνόμιο να έχω αποστασιοποιηθεί πλήρως από όλες τις εκφράσεις των οικονομικοπολιτικών ιδεολογιών, όπως αυτές σχηματοποιούνται μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο τα τελευταία δέκα έως δεκαπέντε χρόνια, είμαι σε θέση να διατηρώ, κατά το δυνατό, την αντικειμενικότητα μου, με απώτερο στόχο τη διερεύνηση της αλήθειας.

Ακούγοντας με ιδιαίτερη προσοχή τις διατυπώσεις που χρησιμοποιήθηκαν, μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι τα σχέδια που ευελπιστούν να σώσουν την «παρτίδα» και την πατρίδα, στηρίζονται σε ιδεατές παραδοχές που, όχι μόνο δεν έχουν καμία προφανή συσχέτιση με την πραγματικότητα όπως αυτή είναι, αλλά ούτε και με μια πραγματικότητα όπως αυτή θα μπορούσε να «μοχλευτεί», για να χρησιμοποιήσω και ένα οικονομικό όρο που πρόσφατα εισέδυσε στη ζωή μας. Οφείλω πάντως να παραδεχτώ ότι διασκέδασα ιδιαιτέρως όταν χρησιμοποιήθηκε ή λέξη «μπέσα» (επιτέλους καταρρίπτονται οι συκοφαντίες κατά του ΛΑ.Ο.Σ. περί, δήθεν, ρατσιστικής αντιμετώπισης των Αλβανών συμπολιτών μας), ως ετυμολογικό τέκνο της ελληνικής γλώσσας, από τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Αναρωτιέμαι, έχουμε αντιληφθεί ότι η Ευρωζώνη καταρρέει; Έχουμε αντιληφθεί ότι η Γαλλία οδεύει προς το γκρεμό; Έχουμε αντιληφθεί ότι η Γερμανία διακατέχεται από ιδεοληπτικά σύνδρομα που θα οδηγήσουν την Ευρώπη, για τρίτη φορά μέσα σε 100 χρόνια, στην καταστροφή; Έχουμε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ανάσχεσης της αποσύνθεσης; Έχουμε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να διασωθούμε εντός ενός νομίσματος που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αποτελεί σύντομα απολίθωμα της ιστορίας; Έχουμε αντιληφθεί ότι η Αμερική, άκουσον-άκουσον, στρέφει το βλέμμα της, τηρουμένων των αναλογιών, προς τα αριστερά και η Ευρώπη την λοιδορεί γι αυτό; Έχουμε αντιληφθεί ότι κατρακυλάμε σε ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κραχ, που όμοιο του πιθανόν να μην έχει αντικρύσει η ανθρωπότητα; Έχουμε αντιληφθεί ότι το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να σκάσει σαν βόμβα υδρογόνου εξαϋλώνοντας τα πάντα; Έχουμε αντιληφθεί ότι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός που έχει εξαπλωθεί σαν γάγγραινα στη γηραιά ήπειρο, θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στη ριζοσπαστικοποίηση του αριστερού χώρου, εξωθώντας τον σε ακραίες θέσεις και δράσεις; Ρητορικά ερωτήματα που δεν πρόκειται να βρουν απαντήσεις.

Αλλά, ας γυρίσω λίγο στα δικά μας. Έχει καταλάβει κανείς ότι το περιβόητο «κούρεμα» που θα μας εξοικονομούσε 4.5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, πιθανότατα θα μας βρει και ζημιωμένους; Εξηγούμαι αμέσως.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης τού δημοσίου χρέους είναι περίπου 4.5%. Αν τελικά η απομείωση τού χρέους αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, θεωρητικά, με αυτό το επιτόκιο, θα έχουμε όντως ένα ετήσιο όφελος της τάξης των 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων, με τη νέα ονομαστική αξία, να σκαρφαλώνει στο 8% και να συνδέεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, οδηγώντας μελλοντικά σε ένα επιπλέον όφελος τους επενδυτές της τάξης του 10-15%. Αν υποθέσουμε ότι το «P.S.I. plus» εκπληρώσει όλες μας τις προσδοκίες και αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ απομείωσης στην ονομαστική αξία των παλαιών ομολόγων, τότε, επί των υπολοίπων 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης τόκων θα αγγίζει τα 8-9 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί των 8-9 δισεκατομμυρίων που θα οφείλαμε αν δεν πραγματοποιείτο το κούρεμα!!. Κι όμως, δεν τελειώνει εκεί το ανέκδοτο. Σε αφήνω να ξεκαρδιστείς για να συνεχίσω….

Συνεχίζω. Τα νέα ομόλογα θα είναι θωρακισμένα έναντι νέου, μελλοντικού κουρέματος ή ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, τα οποία είναι αναπόφευκτα με τα σημερινά δεδομένα, μέσω εγγυήσεων αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες θα συντίθεται κατά 15 δισεκατομμύρια που θα προκύψουν από ελληνικές αποκρατικοποιήσεις και κατά 15 δισεκατομμύρια από δανεισμό ο οποίος θα προκύψει από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας!! Αν δεν το κατάλαβες, ακόμα και το όφελος που θα προέκυπτε από την καθαρή απομείωση του χρέους, εξαιρουμένων δηλαδή των τόκων, κατρακυλάει στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αν αυτό αναχθεί ως ποσοστό επί τοις εκατό του τρέχοντος χρέους, θα οδηγηθούμε σε ένα όφελος της τάξης του 19%. Επαναλαμβάνω, αυτό αφορά αποκλειστικά στην απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους και όχι στο πραγματικό όφελος. Στην πραγματικότητα η χώρα, αν τελικά επαληθευτούν οι πληροφορίες, «βγαίνει» κατά πολλά δισεκατομμύρια ζημιωμένη, από καθαρά τεχνοκρατική ματιά. Να σκεφτείς ότι δεν έχω συνυπολογίσει τις ρήτρες που θα συμπεριλαμβάνονται στη νέα δανειακή σύμβαση και το κόστος από τα μέτρα του νέου μνημονίου που θα τη συνοδεύει.

Όσοι ακούγοντας χθες τις ομιλίες του κυρίου Παπαδήμου και του κυρίου Βενιζέλου, εξακολουθούν να διατηρούν τις ελπίδες τους, θα τους συμβούλευα να αρχίσουν να μελετούν ξένο τύπο, ανεξάρτητες οικονομικές αναλύσεις και πάνω από όλα, τα ίδια τα επίσημα στοιχεία που προσφέρονται ελεύθερα στο Διαδίκτυο. Όσοι, ενώ τα έχουν κάνει όλα αυτά, εξακολουθούν πεισματικά να ελπίζουν ότι αυτό το πολιτικό σύστημα, συνεργαζόμενο ή σπαρασσόμενο, ελληνικό και ευρωπαϊκό, μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες, θα τους έλεγα να πάψουν να διαβάζουν γιατί θα οδηγήσουν τα ίδια τα δεδομένα στην αυτοχειρία.

ΝικΝικ.

Υγ. Δυστυχώς για την έκτη δόση δεν βρέθηκε τυχερός νικητής και θα έχουμε τζακ ποτ στην επόμενη κλήρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...