Ναι ή όχι στη νέα δανειακή σύμβαση;

  • 0
Άλλη μια, παραληρηματικού χαρακτήρα, ενέργεια, της παραπαίουσας εξουσίας, άνευ ουσιαστικής σημασίας. Η χώρα είναι καταδικασμένη σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και η ευρωζώνη σε διάλυση, όσο ακολουθείται η πολιτική της πολύ σκληρής λιτότητας χωρίς κανένα Ευρωπαϊκό αναπτυξιακό σχέδιο και χωρίς να αντιμετωπίζεται σοβαρά η πυρηνική βόμβα που βρίσκεται στα θεμέλια του καπιταλιστικού συστήματος, το καταρρέον τραπεζικό σύστημα. Ένα ενδεχόμενο «όχι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, απλώς θα επιτάχυνε το αναπόφευκτο ή θα έθετε τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους.

Το αξιοσημείωτο, κατά την ταπεινή μου άποψη, ήταν η γλώσσα του σώματος των δύο Ευρωπαίων ηγετών στη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Η μεν Κυρία Μέρκελ είχε την κεκαλυμμένη αλαζονεία του ανθρώπου που πιστεύει ότι κατέχει τη μια και μοναδική αλήθεια, αλλά στην πραγματικότητα έχει υποτιμήσει τον δράκο ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών της Ευρωζώνης, ενώ ο κύριος Σαρκοζί, είχε την εικόνα του τρομοκρατημένου αγριμιού που σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει τον κίνδυνο, γρυλίζει και βρυχάται.

Σοβαροί αναλυτές (σοβαροί είναι όσοι συμφωνούν με τις απόψεις μας. Όλοι οι άλλοι είναι εγκάθετοι, εντολοδόχοι, φερέφωνα και προδότες), θεωρούν ότι σε περίπτωση Ελληνικού «ατυχήματος», η Γαλλία εντός ολίγων εβδομάδων θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αναζητά το τρίτο Α της πιστοληπτικής της αξιολόγησης στα σκουπίδια των οίκων ενοχής, και τότε η ευρωζώνη θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν. Διατηρούσα μία επιφύλαξη γι αυτή την άποψη, μέχρι που διέκρινα τον τρόμο στα μάτια του Κυρίου Σαρκοζί. Ξέρεις, έχει διαφορά η επιθετικότητα λόγω δύναμης από την επιθετικότητα λόγω τρόμου. Και ο Κύριος αυτός, που μας κραδαίνει το δάκτυλο επιδεικτικά, και ιταμά θα τολμήσω να πω, καταγγέλλοντας μας ως τα μιάσματα της Ευρώπης, τελεί υπό το κράτος τρόμου, γι αυτό και ρίχνει και τον τελευταίο άσσο από το μανίκι του, την απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Προσπαθεί ματαίως να επιδείξει πυγμή, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, και μια ενδεχόμενη αστοχία, που ενδεχομένως θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την ίδια του τη χώρα, θα τον σβήσει από τον πολιτικό χάρτη μια για πάντα. Το δημοψήφισμα είναι ένα πυροτέχνημα που δεν πρόλαβε να ανάψει, αλλά πρόλαβε να ξεμπροστιάζει ολόκληρο το σαθρό οικοδόμημα της ευρωζώνης και να αποτυπώσει με τον πιο σαφή τρόπο πόσο γελοίοι και ανυπόστατοι υπήρξαν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί σκληρής διαπραγμάτευσης. Φαντάσου σε πόσο ευνοϊκότερη θέση θα βρισκόταν η χώρα αν είχαμε αφήσει, στις τόσες ευκαιρίες που μας δόθηκαν, έστω μια μικρή υπόνοια ότι θα διαπραγματευτούμε σοβαρά! Όσο για την έκτη δόση, να μην έχεις καμία αμφιβολία ότι όταν θα φτάσουμε λίγο πριν το σημείο να πρέπει να κηρύξουμε στάση πληρωμής ενός ομολόγου, ως δια μαγείας, αυτή, με πολιτική απόφαση, θα εκταμιευτεί. Ε, κι αν δεν εκταμιευτεί, δε χάθηκε ο κόσμος. Απλώς θα καταρρεύσουμε μια ώρα αρχύτερα. Να μπούμε και σε μια σειρά βρε αδελφέ. Να προγραμματίσουμε τη ζωή μας. Άστεγοι και πένητες; Ε, άστεγοι και πένητες! Δε μπορεί να είμαστε διαρκώς με το φόβο της δραχμής. Λες και είναι στο χέρι μας η παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη. Μας κατηγορούν ότι δε θέλουμε να παραμείνουμε σε κάτι που οι ίδιοι διαλύουν με τις ανόητες πολιτικές τους.

Αγαπητέ μου, σου εφιστώ την προσοχή. Μη θεωρείς δεδομένο ότι η άρνηση υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης θα σημάνει και αυτόματα την καταστροφή της Ελλάδας. Άλλωστε απέχουμε μόλις λίγα δισεκατομμύρια ευρώ από τον προσωρινό ισοσκελισμό του προϋπολογισμού που θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο να ανασυνταχτούμε. Αυτά που έχει να χάσει η Ευρώπη, αν καταπέσει αυτή η συμφωνία, που σπεύδουν μέσα στη σκόνη του πανικού και της τρομοκρατίας να μας προσφέρουν ως σωτηρία, είναι πολύ περισσότερα από όσα θέλει να δείχνει ότι πιθανόν θα χάσει. Το πιθανότερο είναι η νέα δανειακή σύμβαση να έχει τόσο επαχθείς όρους, με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, τιτλοποίηση και παραχώρηση μέρους των εσόδων του κράτους και της διαχείρισης ολόκληρου του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας στους δανειστές, που η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα φαντάζει ως πταίσμα. Κατά την ταπεινή μου άποψη η σώφρων τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αναμονή της διάλυσης του κουρνιαχτού και η προσεκτική μελέτη των λεπτομερειών. Είναι ανεπίτρεπτο να ανεχόμαστε τους στυγνούς και πιθανόν, κενούς, εκβιασμούς των δήθεν αλληλέγγυων εταίρων μας. Η ανηθικότητα η υποκρισία και η κιβδηλεία τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ως εδώ και μη παρέκει!

Συνοψίζοντας. Το δημοψήφισμα ήταν ένα άνευ πραγματικού νοήματος και σημασίας εγχείρημα που το μόνο θετικό που κατάφερε να προσφέρει, αφού τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, είναι να αποκαλύψει τα σαθρά θεμέλια στα οποία στηρίζεται το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την παντελή ανικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να διαγνώσουν το πραγματικό πρόβλημα της ευρωζώνης και την αδυναμία τους να δώσουν οριστική λύση σε αυτό. Αν αθροίσουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας, που με γοργούς ρυθμούς θα μεταστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ευρωζώνη, εκτός συγκλονιστικού θαύματος, δε δείχνει να έχει καμία ελπίδα στα χέρια αυτών των αλμπάνηδων πολιτικών, που για κακή της τύχη έπεσε. Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα είναι περιπετειώδης και επίπονη ακόμα και για την ίδια τη Γερμανία που σύμφωνα με πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις αναμένεται να απολέσει σωρευτικά, τα επόμενα χρόνια μετά τη διάσπαση της ευρωζώνης, το 20% του εθνικού της εισοδήματος. Οι δε αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να αναλάβουν τη θέση για την οποία δούλεψαν σκληρά όλα αυτά τα χρόνια, εξαθλιώνοντας τους κατοίκους τους. Η παντοκρατορία του δυτικού πολιτισμού πνέει τα λοίσθια και το μόνο που έχει να κάνει είναι να παραδεχτεί με αξιοπρέπεια την «ήττα» και να παραχωρήσει τη θέση της στους καλύτερους.

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...