Όχι καλέ, μη το λες, δεν πτωχεύσαμε!

  • 0
Όσοι ψηφίσατε ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε την πατήσατε. Όσοι εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι αυτό που έγινε στις 27/10/11 δε συνιστά χρεοκοπία, έχω να σας πω ότι η αθέτηση πληρωμών, με έναν οιονεί εθελοντικό συμβιβασμό τού ιδιωτικού τομέα (μένει να το δούμε στην πράξη βέβαια) σε συνδυασμό με την κρατικοποίηση των περισσότερων Ελληνικών τραπεζών και τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές για τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο μυαλό της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομολόγων ακούγεται ως πτώχευση. Εξαιρούνται ορισμένοι συστημικοί Έλληνες οικονομολόγοι που αρέσκονται στους ευφημισμούς και το στρουθοκαμηλισμό. Παρόλα αυτά δεν αποσύρω την άτυπη και αντιεπιστημονική δημοσκόπηση που αφορά στην πιθανότητα πτώχευσης και βρίσκεται - όπως μπαίνεις - δεξιά, καθώς το πιθανότερο είναι, με την τακτική της πολύ σκληρής λιτότητας, να βρεθούμε και πάλι σε αδιέξοδο. Αυτή τη φορά όμως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και όχι μια πειθαναγκαστική αναδιάρθρωση χρέους, η οποία ήταν ούτως ή άλλως αναπόδραστη.

Και τώρα έχω να εκθέσω μερικές απορίες που με προβληματίζουν.

Απορία 1: Πως θα επιτύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3-4% επί του ΑΕΠ και ετήσιο ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5-3% για πάντα; (Τέτοια θαύματα ούτε ο Ιησούς Χριστός δεν έκανε.)

Απορία 2: Που ακριβώς θα πουλάμε την πλεονάζουσα παραγωγή (πες ότι την πετύχαμε), όταν η ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υποστεί δραματική μείωση λόγω της πνιγηρής λιτότητας; Μήπως στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες που δε δίνουν του Αγγέλου τους νερό;

Απορία 3: Πως ακριβώς διασφαλίζονται οι καταθέσεις σε περίπτωση κατάρρευσης της Ευρωζώνης; (Αστειεύομαι. Δε διασφαλίζονται. Όχι, στο λέω για να μη μου πεις μετά. Εγώ, αν είχα, θα τα έκανα γουάν πάντως.)

Απορία 4: Πως αποκλείεται η περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων όταν αυτό είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο; (Ξέρεις πόσο δρόμο έχουμε μέχρι τη Βουλγαρία; Ούουου!)

Απορία 5: Γιατί εξαιρέθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη συμφωνία για την απομείωση του χρέους κερδοσκοπώντας, σαν τον πιο αδίστακτο τοκογλύφο, πάνω στο κουφάρι της Ελλάδας; (Η Ε.Κ.Τ. από αυτή τη συμφωνία «βγαίνει» ωφελημένη κατά τουλάχιστον 15 δις ευρώ)

Απορία 6: Πως ακριβώς διασφαλίστηκε η συνοχή της ευρωζώνης και η διάσωση του ευρώ με την απόφαση της 27/10/11; Με τη δημιουργία κεφαλαίων από κοπανιστό αέρα και τα 70 δις που προσφέρει ο Κινέζος; (Δε διασφαλίστηκε. Οδεύουμε σταθερά προς τον όλεθρο)

Απορία 7: Αφού για την αποτυχία του μνημονίου ευθυνόμαστε αποκλειστικά εμείς και όχι οι αυθαίρετες παραδοχές των συντακτών του, γιατί η Πορτογαλία αναγκάστηκε προσφάτως να λάβει πρόσθετα μέτρα αρκετών δις ευρώ και η Ιρλανδία εξακολουθεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 6% επί του ΑΕΠ, έχοντας ταυτοχρόνως απωλέσει σχεδόν το ένα τέταρτο του εθνικού της εισοδήματος; (Αν είχαμε τηρήσει κατά γράμμα τις επιταγές του μνημονίου θα είχαμε ήδη καταρρεύσει. Πάντως μην ανησυχείς, θα καταρρεύσουμε με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Όχι, στο λέω για να μη λες.)

Απορία 8: Πως ακριβώς προσδοκάται να μειωθεί δραματικά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (η βασική πηγή των δεινών) όταν σε λίγο καιρό αναμένεται να απελευθερωθεί από τους δασμούς η εισαγωγή αγαθών από τρίτες χώρες;

Απορία 9: Ποιός θα πει επιτέλους την αλήθεια σε όσους ζουν (ακόμα) από την ιδιωτική κατανάλωση (εμπόρους) και αποτελούν τη λεγόμενη ραχοκοκαλιά της οικονομίας ότι δηλαδή το σχέδιο εξ αρχής ήταν να κλείσουν; Ποιός θα τους πει ότι αν ποτέ υπάρξει σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο θα είναι οι τελευταίοι που θα έχουν πρόσβαση στην πολυπόθητη ρευστότητα αφού το πλάνο απαιτεί μεταφορά πόρων αποκλειστικά σε εξωστρεφείς δραστηριότητες ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών; (Κανείς πολιτικός δεν πρόκειται να το παραδεχτεί επισήμως. Απλώς θα παρουσιάζεται ως συνέπεια της ύφεσης. Όχι, στο λέω για να μη λες.)

Απορία 10: Πως ακριβώς σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί το τέρας του Ευρωπαϊκού ιδιωτικού, επαναλαμβάνω, ιδιωτικού, χρέους, για το οποίο κανείς δε μιλάει, και είναι έτοιμο να εκραγεί; (Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Μόνο στρουθοκαμηλισμός.)

Απορία 11: Επιτέλους, για πόσο καιρό ακόμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποστρέφουν το βλέμμα τους από το πραγματικό πρόβλημα της ευρωζώνης, που σύντομα πρόκειται να εξαϋλώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το υπό κατάρρευση τραπεζικό σύστημα;

Απορία 12: Πόση ανοησία ακόμα; Πόση;

Χοντρικά αυτές είναι οι απορίες που μου έρχονται πρόχειρα στο νου. Όπως βλέπεις δεν έκανα καμία αναφορά στην κυβέρνηση ή την τρικλίζουσα αντιπολίτευση. Για μένα έχουν τελειώσει προ πολλού. Απλώς διασκεδάζω κάθε φορά που οι ιθύνοντες προσπαθούν με ευφάνταστους τρόπους να επενδύσουν την πολιτική αναξιοπρέπεια και ευτέλεια, στην οποία έχουν περιέλθει, με το μανδύα της ιστορικής ευθύνης και του πατριωτισμού. Είναι πολύ διασκεδαστικοί. Τολμώ να πω ότι είναι διασκεδαστικότεροι και από τους ήρωες της αγαπημένης μου σατιρικής σειράς, το Southpark. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να κάνω μια νύξη σε αυτό τον επικοινωνιακό εμετό των μαζικών μέσων ενημέρωσης που πασχίζει να με πείσει για εξωφρενικά πράγματα. Πασχίζει να με πείσει ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές. Πασχίζει να με πείσει ότι είμαι εξίσου υπεύθυνος με το πολιτικό σύστημα για το κατάντημα της χώρας. Πασχίζει να με πείσει ότι δεν έχει καταλυθεί η Δημοκρατία ή ότι έχει καταλυθεί για δημοσιονομικούς λόγους και επομένως αυτό είναι αποδεκτό. Πασχίζει να με πείσει ότι το πρόβλημα είναι οι δημόσιες δαπάνες. Πασχίζει να με πείσει ότι το μόνο λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς τους δανειστές-εταίρους. Πασχίζει να με πείσει ότι η επιτροπεία/εποπτεία και η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος (Παρεμπιπτόντως, ποσώς με ενδιαφέρει η επιτροπεία). Γενικώς, πασχίζει πολύ. Έχω να πω ότι είστε πάρα πολύ ανόητοι αγαπητοί μου ψευδοδημοσιογράφοι (ξέρετε εσείς ποιοί είστε) αν νομίζετε ότι ο κόσμος είναι τόσο εθελόμωρος όσο υπήρξε κάποτε. Έχω επίσης να σας πω να διαβάζετε περισσότερο γιατί η αναλυτική σας σκέψη είναι ρηχότερη από μεσημεριανάδικο. Επιτέλους ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε τη μεγάλη εικόνα. Αν αδυνατείτε, έχετε πάντοτε τη δυνατότητα να αποσυρθείτε σπίτι σας. Δε σας χρειάζεται κανείς.

Ε, και κλασικά, κλείνοντας, δε θα βαρεθώ να λέω ότι: Δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν αναγνωρίζω την παρούσα κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου ως νόμιμη αντιπρόσωπο μου και ως εκ τούτου της αφαιρώ κάθε εξουσιοδότηση να αποφασίζει και να δρα στο όνομα του συμφέροντος μου.

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...