Τι 30, τι 40, τι 50...

  • 0
Θεωρώ ότι όλοι, θέλοντας και μη, μάθαμε χοντρικά τι σημαίνει κούρεμα χρέους. Το ζήτημα που τίθεται πλέον επί τάπητος είναι: Ποίο θα είναι το αντίκτυπο που θα έχει αυτό το κούρεμα στην καθημερινή ζωή των πολιτών;

Κατ’ αρχάς, και πριν προχωρήσω στη συγκλονιστική ανάλυση μου, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για το προχθεσινό θέαμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου καταλύθηκε η Δημοκρατία και βιάστηκε ανεπανόρθωτα το περί δικαίου αίσθημα. Γιατί αγαπητέ μου αναγνώστη, προχθές, δεν αναμετρήθηκε η κοινωνία με την κυβέρνηση, ούτε η οικονομική διάσωση της χώρας με τη χρεοκοπία, αλλά η ηθική με την ανηθικότητα, το δίκαιο με το άδικο, η τιμή με την ανεντιμότητα και η αλήθεια με το ψεύδος. Δυστυχώς, αυτές οι αξίες συνετρίβησαν κατά κράτος, μέσα στην ίδια τους τη μήτρα.

Τα εκβιαστικά διλλήματα τα οποία τίθενται κάθε φορά που απογυμνωμένοι από κάθε αξιοπρέπεια ζητιανεύουμε τη δόση η οποία φιλοδοξεί να μας λυτρώσει από το μαρτύριο του διαρκούς φόβου της οικονομικής χρεοκοπίας, δεν αγγίζουν πια την κοινωνία. Δεν μας αγγίζουν οι εκβιασμοί σας αντιπρόεδρε. Δεν μας αγγίζουν, όχι γιατί η χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πραγματικά στο χείλος της κατάρρευσης, αλλά γιατί αυτή η πολιτική που ακολουθείται και ακολουθείτε δεν έχει στόχο την ανάνηψη του ασθενούς από το κώμα, αλλά αντιθέτως, τη διατήρηση του σε αυτό το στάδιο ασυνειδησίας.

Δε θα ασχοληθώ άλλο με την κυβέρνηση καθώς θεωρώ ότι έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με το ρόλο του βασανιστή σε ένα άτυπο και ευρείας κλίμακας πείραμα του Milgram, που αδυνατεί, όχι μόνο να αντιληφθεί την πραγματικότητα, αλλά ακόμα και να την ψυχανεμιστεί. Νιώθω όμως την ανάγκη να κάνω μνεία στο όνομα της Κυρίας Κατσέλη και να τη συγχαρώ, όχι γιατί καταψήφισε το κατάπτυστο άρθρο που θίγει και καταργεί ουσιαστικά «εν τοις πράγμασι» την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αλλά γιατί ακολούθησε την κοινή λογική. Και ξέρεις, όταν φιμώνεται ή διαστρεβλώνεται η κοινή λογική, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως αυτές που διαδραματίστηκαν προχθές έξω από το Ελληνικό κοινοβούλιο, και θα επεκταθούν σε πολύ λίγο καιρό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ας αφήσω όμως την πολιτική κριτική, καθώς ένας ακόμα καταγγέλλων δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από άλλη μια σταγόνα που τελικά θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής. Ντύνομαι λοιπόν με το ένδυμα του κυνισμού και του ορθολογισμού και επαναφέρω τη σκέψη μου στο ζήτημα που ευελπιστώ να πραγματευτώ.

Κούρεμα χρέους λοιπόν. Τι θα σημάνει αυτό στην καθημερινότητα μας; Η απάντηση είναι πάρα πολύ εύκολη. Κανείς δε γνωρίζει! Πιθανόν να μην υπάρχει καμία αιτιοκρατική σχέση μεταξύ κουρέματος και βιοτικού επιπέδου, το οποίο θα κατακρημνιστεί ούτως ή άλλως. Το έχω πει πολλές φορές. Η κατάσταση εδώ και 18 μήνες θυμίζει χαοτικό σύστημα στο οποίο ή μεσομακροπρόθεσμη πρόβλεψη είναι παντελώς αβάσιμη. Το κούρεμα χρέους, το οποίο παρεμπιπτόντως είχαμε προβλέψει εμείς οι κορυφαίοι παντογνώστες εδώ και πάνω από έναν χρόνο, δεν πρόκειται να συμβεί για να ανακουφιστεί ο Ελληνικός λαός, αλλά για να μην καταρρεύσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ειρήσθω εν παρόδω, αυτό είναι μια ανόητη προσέγγιση, καθώς το σύστημα σήπεται εκ των έσω και «δίνει» συμπτώματα στην περιφέρεια και όχι το αντίθετο. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα γίνουμε μάρτυρες χρεοκοπίας ή διάσωσης του πρώτου μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της ευρωζώνης, αλλά αυτό μένει να το δούμε. Το κούρεμα, αυτό που προσδοκάται να πετύχει είναι μια μείωση της ετήσιας υποχρέωσης της χώρας να εξυπηρετεί τους τόκους τού δημοσίου χρέους της σε τέτοιο βαθμό που αυτή θα δύναται να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να ξεφυτρώσει, ως δια μαγείας, μετά τους πρώτους μήνες του 2012. Για να το κάνω πιο λιανά, η ετήσια δαπάνη για την εξυπηρέτηση των τόκων που θεωρείται ρεαλιστική από τους φωστήρες της τρόικα, με τα έως τώρα δεδομένα, θα πρέπει να κυμαίνεται κοντά στα 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα οφείλει να είναι τουλάχιστον ίσο με αυτό το ποσό, όχι για να αποσβέσουμε το χρέος, αλλά για να το διατηρήσουμε στο ίδιο επίπεδο! Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό! Σε ένα περιβάλλον ακραία υφεσιακό, σε ένα περιβάλλον που ο μέσος ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης δεν προβλέπεται να ξεπεράσει μέχρι το 2016, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, το 2%, εμείς, με ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε κατά 70% στην κατανάλωση και την παροχή υπηρεσιών, θα καταφέρουμε, με αυτά τα εξωφρενικά μέτρα, όχι μόνο να ανασχέσουμε την ύφεση, αλλά και να αναπτυσσόμαστε ετησίως με ρυθμό άνω του 2%, ενώ ταυτοχρόνως θα παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πραγματικά, είναι να γελά και να κλαίει κανείς ταυτοχρόνως.

Δυστυχώς η κρίση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που θεωρώ ότι είναι μη διαχειρίσιμη ή τέλος πάντων, είναι οριακά διαχειρίσιμη, και σε αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν και εξακολουθούν να παίζουν η Γερμανία και η Γαλλία. Το κούρεμα θα είχε νόημα και πραγματικό όφελος για μας αν πραγματοποιείτο πριν περάσουμε το κατώφλι πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Πλέον με τη λαίλαπα της ύφεσης να σαρώνει και τις επικείμενες εκκωφαντικές πτωχεύσεις να επίκεινται στο άμεσο μέλλον, η Ελλάδα θα είναι - το απεύχομαι - απλώς μια μουτζούρα στο κηδειόχαρτο της Ευρώπης.

Κλείνοντας, για άλλη μια φορά, και επειδή πολύ φοβάμαι ότι το αιματοκύλισμα είναι προ των πυλών, απευθύνω αγωνιώδη έκκληση στον αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και όσους βουλευτές διατηρούν τη λογική και τη συνείδηση τους αλώβητη, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής τους ευθύνης, ώστε να οδηγηθεί η χώρα το συντομότερο δυνατό σε εκλογές, καθώς η παρούσα κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου εδώ και αρκετούς μήνες έχει καταστεί άκρως αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή αλλά και το ίδιο το πολίτευμα.

ΝικΝικ.

Υγ 1. Γιώργο, σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον Καποδίστρια, τον Βενιζέλο και τον Τρικούπη γιατί θα φαρμακωθώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...