Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

  • 0
Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ καθόλου με το θέμα, αλλά, έχεις μπλέξει άσχημα. Ρε πού τους βρήκες και τους ψήφισες αυτούς; Πολλές "μεταρρυθμίσεις" μπορούν να οριστούν ως το μέτρο με το οποίο, μελλοντικά, θα συγκρίνονται οι πιο ανήθικες και επαίσχυντες πράξεις, και δεν αναφέρομαι στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς δεν έχω καταλήξει αν είναι πιο επαίσχυντο να ξεπουλάς μια δημόσια επιχείρηση ή να τη διατηρείς ως φωλεά ή σύμβολο, αν προτιμάς, της φαυλότητας, του νεποτισμού και της διαφθοράς, αλλά στην ανισότιμη κατανομή των βαρών. Δε θα ασχοληθώ περαιτέρω με το ηθικό μέρος. Αυτό ας το κρίνει η ιστορία.

Θέλω να μιλήσω για το καθαρά μαθηματικό κομμάτι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 2024, αν δεν προβούμε σε καμία αποκρατικοποίηση, θα αγγίζει το 130%. Για να το επιτύχουμε είμαστε αναγκασμένοι να διατηρούμε μέσο ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 6% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να αγγίζει το 3%. Να επισημάνω ότι αυτή η προσομοίωση παρουσιάζεται ως η χειρότερη δυνατή.

Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα σε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Ο μέσος ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 1.9% μέχρι το 2016, ενώ από καταβολής της, δεν επέτυχε καλύτερο αποτέλεσμα από το 3.9% (2000).
  • Το καλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα στην πρόσφατη ιστορία μας το πετύχαμε το 1995 και άγγιζε μόλις και μετά βίας το 4.7% επί του ΑΕΠ.
  • Ο μέγιστος αριθμός συνεχών πλεονασματικών προϋπολογισμών (εξαιρούνται τοκοχρεολύσια), ήταν 9 (1994-2002) με μέσο ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3.4% επί του ΑΕΠ.
  • Η Γερμανία, εισέρχεται σε τροχιά στασιμότητας καθώς μέχρι το 2016 θα αναπτύσσεται με ονομαστικό ρυθμό 1.34%, ενώ Η Γαλλία την ίδια στιγμή θα κινείται κοντά στο ανεμικό 2%.
  • Ανεξάρτητες προσομοιώσεις, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, θέλουν το λόγο χρέος/ΑΕΠ, να φτάνει το 2020 στο 2.00 (μη διασταυρωμένη πηγή)

Πηγή: http://www.economywatch.com/

Έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ή αρνείται να αντικρίσει την πραγματικότητα κατάματα ή έχει αποφασίσει να προσφύγει σε λύσεις που άπτονται του τομέα της μεταφυσικής ή είναι παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί μια τέτοιου μεγέθους κρίση ή έχει δίκιο ο Μίκης.


ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...