Πότε πληρώνονται τα CDS; (Credit Default Swaps)

  • 0
Και που θες να ξέρω ρε αρχηγέ πότε πληρώνονται τα CDS; Εδώ δεν ξέρουν αυτοί που τα κατέχουν, καθώς, από τη μικρή έρευνα που έκανα - και σε αυτό το σημείο ακριβώς, θα σε παρακαλέσω να μη την πάρεις και πολύ τοις μετρητοίς, όχι γιατί έχω καμία πρόθεση να σε παραπληροφορήσω, αλλά γιατί δεν είμαι σε θέση να ελέγξω την αξιοπιστία της πηγής - διαπίστωσα ότι η αγορά των CDS, είναι νεοσύστατη, καμιά δεκαριά χρόνων, και η εμπειρία που υπάρχει σχετικά με την ενεργοποίηση τους, μικρή.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Εκουαδόρ, όταν το 2008 δήλωσε αδυναμία εξυπηρέτησης ενός ομολόγου, οπότε και η Διεθνής ένωση swaps και παραγώγων (ISDA), απεφάνθη ότι υπήρξε πιστωτικό γεγονός (credit event στα ελληνικά), οπότε και ενεργοποιήθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου που συνδέονταν με το συγκεκριμένο ομόλογο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα είναι λίγο συγκεχυμένα, καθώς μια φιλική αναδιάρθωση χρέους, ακόμα και αν περιλαμβάνει κούρεμα (haircut στα ελληνικά), είναι αμφίβολο αν θα ενεργοποιήσει τα κυκλοφορούντα CDS, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να θεωρηθεί, από συμβουλάτορες, δικηγόρους, γιάπιδες και λοιπούς γλοιώδεις τύπους, ότι ο κατέχων διαμαρτυρόμενο ομόλογο (ή ομόλογο προτεστάντης), συναινώντας στην αναδιάρθρωση, αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της ζημίας που θα υποστεί. Αυτό, πιθανώς, θα ισχύσει και για τους κατόχους γυμνών CDS, (naked CDS στα ελληνικά), δηλαδή αυτών που δεν κατέχουν ελληνικά ομόλογα, αλλά μόνο CDS.

Κι εδώ τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς το ανασφάλιστο ελληνικό χρέος είναι δισθεώρητα μεγαλύτερο από το ασφαλισμένο. Ε, και; Θα μου πεις. Μα αν επιλέξω να δεχθώ τη θεωρία της κυβέρνησης, αλλά και μερικών αναλυτών, ότι οι λίγοι κερδοσκόποι μπορούν να προκαλούν τέτοιο χάος, ώστε να ωθήσουν την κυβέρνηση σε μια επιθετική κίνηση στάσης πληρωμών, πράγμα απίθανο, ώστε, μέσω της ενεργοποίησης των γυμνών ασφαλίστρων, να καρπωθούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει επίσης να δεχτώ ότι η υπόλοιπη τεράστια αγορά που κατέχει το ανασφάλιστο κομμάτι του χρέους, και μιλάμε για κολοσσούς, που ζημιώνεται από μια τέτοια κίνηση, είναι αδύναμη και ηλίθια, αφού αφήνει όλο αυτό το χάος ανεξέλεγκτο. Μπορούν λίγα γυμνά CDS να προκαλέσουν την κατάρρευση ολόκληρου συστήματος; Ίσως και να μπορούν, αλλά πάντοτε μου αρέσει να εξετάζω όλα τα υπάρχοντα στοιχεία.

Το σίγουρο είναι ότι αυτός που κατέχει CDS, γυμνά ή μη, σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους, θα επιδιώξει ένα ξεκάθαρο πιστωτικό γεγονός, ώστε να αποζημιωθεί με βεβαιότητα. Με άλλα λόγια, θα αρνηθεί οποιαδήποτε συζήτηση για διακανονισμό, οδηγώντας την κυβέρνηση σε αδιέξοδο κι επομένως σε στάση πληρωμών.

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...