Λύση ή ταφόπλακα τα νέα μέτρα;

  • 0
Ο θεός να σας φυλάει, λέω εγώ. Είναι ολοφάνερο ότι η Ευρώπη έχει επιλέξει τη συνταγή που οδηγεί σε αδιέξοδο ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν όλα τα στοιχεία. Επιμένει, κοντόφθαλμα, να αγνοεί ότι μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας θα πάρει μαζί της στον τάφο ολόκληρη την ευρωζώνη. Το χειρότερο είναι ότι καμία πολιτική δύναμη, ξέρεις από αυτές τις γλοιώδεις και σάπιες που κυκλοφορούν και το παίζουν δημοκρατικές, δεν το έχει αντιληφθεί. Όλες μα όλες σκέφτονται μικροπολιτικά, όπως ακριβώς η Κα Μέρκελ, η Κα Λαγκάρντ και δεν ξέρω κι εγώ ποιά άλλη. Γυναίκες σου λέει μετά (καλά, λέμε)!

Θα συνταχτώ απολύτως με τη θέση του Κυρίου Βαρουφάκη, αναπληρωτή καθηγητή οικονομικής θεωρίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την οποία, ο δύσμοιρος, διατυπώνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".

Ουσιαστικά, αυτό που με απόλυτα ξεκάθαρο, αλλά κυρίως, τεκμηριωμένο τρόπο διαλαλεί ο Καθηγητής, και σε αυτό το σημείο σε παραπέμπω στην επίσημη πρόταση-λύση που έχει προτείνει (είναι στα αγγλικά. Σφίξε τα δόντια και διάβαζε τεμπέλη/α!!), είναι ότι η κρίση αγγίζει βαθιά τη δομή του ίδιου του ευρωσυστήματος και ως εκ τούτου δε θα μπορούσε να αφορά αποκλειστικα στην Ελλάδα, πράγμα που έχει αρχίσει πλέον να αποτυπώνεται κρυστάλλινα και στους οικονομικούς δείκτες των υπολοίπων υπερχρεωμένων, ελλειμματικών χωρών.

Η διαφορά της θέσης-λύσης του Καθηγητή, από τις υπόλοιπες που σουλατσάρουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στα μέσα και στα έξω, έγκειται και στο διαφορετικό ορισμό που δίνει στο πρόβλημα. Δηλαδή, η κρίση, εκτός από κρίση χρέους, κατ' αυτόν, είναι επιπροσθέτως ή πρωτίστως, τραπεζική, αλλά και επενδύσεων. Όλο αυτό το συνονθήλευμα , δημιουργεί μια αδιέξοδη κατάσταση, έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο αδυνατούμε να ξεφύγουμε.

Η αυστηρή πολιτική λιτότητας σε συνδυασμό με τη στάση επενδύσεων, ανατροφοδοτεί αυτό τον κύκλο, διογκώνοντας διαρκώς και τις τρεις κρίσεις. Η τελική κατάληξη δε μπορεί να είναι διαφορετική από τη διάλυση της ευρωζώνης "εις τα εξ ων συνετέθη".

Αυτό που πραγματικά εξιτάρει τον εγκέφαλο μου στη συγκεκριμμένη πρόταση, είναι η μετριοπάθεια της, ο αυστηρός ορθολογισμός και η αγάπη προς το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του ατομικισμού, και του τοπικιστικού τρόπου σκέψης, κάτι που τον τελευταίο καιρό μας έχει πνίξει και κατα την ταπεινή μου άποψη είναι ό, τι πιο πραγματιστικό έχω διαβάσει έως τώρα.

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...