Έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις;

  • 0
Το καίριο ερώτημα που ταλανίζει κάθε αντικυβερνητικό, αντιμνημονιακό, αντιεξουσιαστικό, αντικαπιταλιστικό, αντισυστημικό, και τέλος πάντων, αντικάτι, στοιχείο της κοινωνίας, είναι αν παύοντας να πληρώνουμε από αύριο τόκους και χρεολύσια, έχουμε χρήματα για μισθούς και συντάξεις! Έχουμε;;

Η αλήθεια είναι ότι πολύ θα ήθελα να σου πω ότι έχουμε, αλλά αν πάψουμε αύριο κάθε συναλλαγή με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπολειπόμαστε, περίπου 4-5% επί του ΑΕΠ, από το να μπορούμε να αυτοεξυπηρετηθούμε. Αυτό σημαίνει χοντρικά ότι χρειαζόμαστε, στην καλύτερη περίπτωση επιπλέον 8 δις ευρώ στα έσοδα για να μπορέσουμε να πληρώσουμε στο ακέραιο όλες μας τις υποχρεώσεις.

Α, περιττό να σου πω ότι δεν υπολόγισα τη ζημιά που θα έχουν οι εγχώριες τράπεζες (εντάξει, αυτές να πάνε να γ@μηθούν πες...αν και ποτέ δε συμβαίνει αυτό στη ζωή) και τα ασφαλιστικά ταμεία από το σκάσιμο των ελληνικών ομολόγων, καθώς σνομπάραμε τα CDS για ηθικούς λόγους (;!;!;!). Κατέχουμε βλέπεις το 25% περίπου του χρέους μας. Αλλά, πες ότι δε το κατέχουμε! Ποιητική Αδεία!


Οι μισθοί και οι συντάξεις, χοντρικά, είναι 20 δις ευρώ, μετά τις περικοπές. Άλλα τόσα περίπου, είναι η κοινωνική πολιτική (προνοιακά επιδόματα, υγεία, παιδεία, επιδόματα ανεργίας κτλ).

Από την πλουτοκρατία, που λέει και η Αλέκα, αν πάρεις φράγκο, εμένα να με χέσεις (κυριολεκτώ). Η εύκολη λύση είναι οι μισθοί, οι συντάξεις και η κοινωνική πολιτική. Διάλεξε εσύ από που θα κόψεις για να ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό ή πως θα καταφέρεις να πατάξεις τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία ακαριαία, σε ένα περιβάλλον όπου ο καθένας θα κοιτάξει να σώσει την πάρτη του. Επίσης καλό είναι να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι αυτά τα χρήματα που αφαιρείς, αυτομάτως, λείπουν και από την κατανάλωση, η οποία αποτελεί και το 70% του ΑΕΠ μας, πράγμα που σημαίνει, νέα εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των φορολογικών εσόδων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επιπλέον προνοιακά βάρη, και περαιτέρω μείωση της ροής τους χρήματος. Με λίγα λόγια, ξεκινά μια κατάρρευση άνευ προηγουμένου. Κανείς δε μπορεί να προβλέψει που θα είναι ο πάτος της, καθώς αυτή η γαμημένη χώρα, δεν παράγει σχεδόν τίποτα γιατί γίναμε, σε μεγάλο βαθμό κόπροι, πονηράκιδες, και νεοελληναράδες, μετεξέλιξη του homo habilis (εντάξει, αν θίγεσαι τόσο, αυτοεξαιρέσου. Μη μας ζαλίζεις τον έρωτα!!). Από την άλλη, η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, καθώς η κρίση χρέους και δανεισμού μεταδίδεται σα τη γρίπη. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κλονιστούν συθέμελα αφού τα χρέη και ελλείμματα των υπολοίπων χωρών βαίνουν διογκούμενα. Να φανταστείς ότι η τεράστια Γερμανία, με τέτοια βαριά βιομηχανία, και αυστηρή πολυετή λιτότητα, βρίσκεται εκτός στόχων Μάαστριχτ. Είναι ουσιαστικά μια μάχη μεταξύ κατεργαρέων ή μεταξύ ανεγκέφαλων. Ποιός εκβιασμός θα επικρατήσει; Προς το παρόν, μόνο μας εκβιάζουν. Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε αν αφήναμε έστω την υπόνοια ότι η χώρα είναι στα όρια ανοχής της και περαιτέρω μέτρα είναι μη αποδεκτά!

Κι αν έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς που δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου; Αν απειλήσουμε με χρεοκοκοπία, ελπίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν, αλλά εκείνοι πιστεύουν ότι η κατάρρευση της Ελλάδας μπορεί να απορροφηθεί από το σύστημα; Μεγάλο ερώτημα! Όλα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Ελπίζω να επικρατήσει η σύνεση και η λογική, κυρίως από την πλευρά των Ευρωπαίων (τον εξής έναν: Wolfgang Schäuble
), γιατί θα ζήσουμε δύσκολες ημέρες. Και αν πιστεύεις ότι τώρα ζεις δύσκολες ημέρες, τότε, πραγματικά, έχεις άγνοια κινδύνου.

Έχω αρχίζει να αναρωτιέμαι αν σώζεται πλέον η κατάσταση μόνο με αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, ακόμα και αν αυτή περιλαμβάνει κούρεμα. Κοινώς, βλέπω να τον πίνουμε πάραυτα, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης συνολικά!

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...