Συνέντευξη με το Γεώργιο Α. Παπανδρέου

  • 2
Η συνέντευξη κόλαφος που όλοι περιμένατε. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα προκαλέσει αίσθηση, αλλά ως αμετροεπώς μετριόφρων, θα ποιήσω τη νήσσα ευχόμενος να το αντιληφθείτε από μόνοι σας. Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο και αφού βίωσα τη σκληρή απόρριψη ως εάν να ήμουν πακιστανός υπεύθυνος υπαιθρίου πολυκαταστήματος, είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τον πρωθυπουργό και αυριανό πρώην πρωθυπουργό της χώρας, κύριο Γεώργιο Α. Παπανδρέου ή ΓΑΠ ή Δελφίνι ή Καραφλό Μουστάκι.

-Κύριε Παπανδρέου, καλησπέρα σας. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που μου κάνει την τιμή ένας πρωθυπουργός sportsman, λάτρης των νέων τεχνολογιών και ορκισμένος οικολόγος, να μου παραχωρεί αυτή τη συνέντευξη. Πριν προχωρήσουμε, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα επιθυμούσατε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη στη μητρική σας γλώσσα.
-Σας ευχαριστώ κύριε Νικ για τα καλά σας λόγια..τη μητέρα μου δε την καταλάβαινε κανείς γι αυτό θα προτιμούσα να συνεχίσουμε στα ελληνικά. (γέλια)
-Εξαιρετικά. Ξέρετε, οφείλω να σας εκμυστηρευτώ ότι αν η συνέντευξη πραγματοποιείτο στα αγγλικά, θα αρκούμασταν σε ένα "how are you" και ένα "what' s your favorite color" καθώς το lower που κατάφερα να αποσπάσω, μετά από πέντε προσπάθειες, από το πανεπιστήμιο του Cambridge, προοριζόταν για μια θέση στο δημόσιο που μου είχε υποσχεθεί ο κύριος Αλογοσκούφης, μέσω ΑΣΕΠ. Τελικά κατέληξα να παίρνω συνεντεύξεις.
-(γέλια)
-Κύριε Παπανδρέου, η συγκυρία μας συναντά σε ένα χρονικό σημείο όπου, μετά από την ομολογουμένως καινοτόμο ιδέα σας, να αλλάξετε εκ βάθρων τα απαρχαιωμένα ονόματα υπουργείων και να καταργήσετε άλλα, μπανάλ υπουργεία, όπως το ναυτιλίας, αποφασίσατε σαρωτικό ανασχηματισμό και επανασύσταση παλαιών υπουργείων. Γιατί αυτό; Θεωρείτε ότι αυτή η κυβέρνηση απέτυχε;
-Κάθε άλλο κύριε Νικ. Αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως επιτυχημένη και θα σας παραπέμψω στις πρόσφατες δηλώσεις Τρισέ, Ρεν και Αλμούνια. Οι αλλαγές είναι αλλαγές τακτικής, αλλά και εγρήγορσης. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της γενέτειρας μου, της Μινεσότα, οι υπουργοί μιας κυβέρνησης τείνουν να χάνουν το ενδιαφέρον για το αντικείμενο τους, όταν παραμένουν, εξαιρετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα, απαθείς απέναντι σε αυτό. Αλλάζοντας τους θέσεις, επιτυγχάνουμε την εγρήγορση τους, την πρόληψη της απευαισθητοποίησης καθώς και την τόνωση του ενδιαφέροντος. Να μη λησμονούμε την ατυχή στιγμή του προέδρου Κλίντον ο οποίος παραμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πλανηταρχία, απευαισθητοποιήθηκε, οδηγούμενος στον ατυχή λεκέ, της περίφημης υπόθεσης "Λεβίνσκι". Επίσης, τρανταχτό παράδειγμα ο Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ, ο οποίος αναζητώντας λίγες στιγμές χαράς και εκτόνωσης, οδήγησε στον αφανισμό μερικές χιλιάδες Ιρακινούς και Αφγανούς. Δε τον αδικούμε βέβαια καθώς δεν του επιτρέπεται να πιεί αλκοόλ. Είναι γνωστός ο εθισμός του στο αλκοόλ. Το σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των πολέμων που διεξήγαγε δεν ήπιε γουλιά. Τώρα όσο αφορά στα επανασυσταθέντα υπουργεία, αποφάσισα να πραγματοποιήσω μια στροφή στην παράδοση η οποία τόσο μας έχει λείψει, για να μη μιλήσω για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γνωρίζετε ότι αύξησα τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας κατά 30%; Σημαντικό ποσοστό σε εποχή που η αύξηση της ανεργίας είναι αλματώδης. Δε νομίζετε;
-Κύριε Παπανδρέου, συγχωρέστε με, αλλά, αν κατάλαβα καλά, οι υπουργοί της κυβέρνησης σας έμειναν απαθείς απέναντι στο αντικείμενο τους; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ο λαός εκλέγει βουλευτές για να μένουν απαθείς;
-Μα κύριε Νικ, ποιός ο λόγος να επέμβουμε στο έργο της τρόικας, η οποία, όπως σας εξήγησα και προηγουμένως, κάνει εξαιρετική δουλεία. Οι πρωτοβουλίες από μέρους μας μπορούν να οδηγήσουν σε ολέθρια αποτελέσματα. Δεν είδατε τα χαΐρια της κυρίας Κατσέλη, η οποία στην ανάγκη της να εφαρμόσει οικονομικές θεωρίες που δίδασκε στους αμερικανούς φοιτητές της, κόντεψε να τα κάνει σκατά; Μετά συγχωρήσεως! Γιατί πιστεύετε ότι απέτυχε παταγωδώς ο κύριος Καραμανλής; Άφηνε τις πρωτοβουλίες στους υπουργούς του και κατόπιν αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη. Αφού, εμένα προσωπικά μου εκμυστηρεύτηκε ότι πήρε 15 κιλά από αυτή τη διαδικασία. Εγώ χαζός ήμουν που όλο το διάστημα έκανα ταξίδια ώστε να παραχωρήσω τον απαραίτητο χώρο στην κυβέρνηση να εργαστεί;
-Στην κυβέρνηση; Μα, εσείς δεν είστε η κυβέρνηση;
-Εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία κύριε Νικ. Θέλετε να εμφανιστούμε ανακόλουθοι σε σχέση με τις αρχές μας;
-Με εκπλήσσετε!
-Ακούστε..εμείς ήρθαμε για να τα αλλάξουμε όλα. Αυτό μας ζήτησε ο ελληνικός λαός. Γι αυτό μας ψήφισε. Η θα αλλάξουμε λοιπόν ή θα βουλιάξετε....βουλιάξουμε.
-Ο λαός σας ψήφισε γιατί του υποσχεθήκατε ότι υπάρχουν χρήματα. Λεφτά υπάρχουν και για το λαό αν υπάρχει πολιτική βούληση, είχατε πει χαρακτηριστικά.
-Και θα εξακολουθήσουμε να το λέμε κύριε Νικ. Προφανώς η τρόικα δεν έχει την πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.
-Μα εσείς φέρατε την τρόικα στη χώρα.
-Και τι θέλατε κύριε Νικ, να αφήναμε τη χώρα ακυβέρνητη; Ποιά θα ήταν μετά η θέση μας απέναντι στην ιστορία, απέναντι στις αρχές αυτής της παράταξης;
-Μα ο λαός ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Όχι την τρόικα.
-Ο λαός παρασύρθηκε από τις δημοσκοπήσεις. Αφού να φανταστείτε κι εμείς δε το πιστεύαμε όταν εκλεγήκαμε με τέτοια διαφορά!
-Μα οι δημοσκοπήσεις διαμορφώνονται από την κοινή γνώμη και όχι το ανάποδο! -Ωραίο αυτό που είπατε...αλλά τί σημαίνει;
-Εννοώ, ότι σύμφωνα με αυτό που εσείς ο ίδιος υπαινιχθήκατε προηγουμένως, οι δημοσκοπήσεις χειραγωγούν την κοινή γνώμη αντί να την καταγράφουν αποδίδοντας την τάση.
-Τώρα εσείς κάτι μου λέτε. Βοηθείστε με λίγο. Πέστε μου το πρώτο γράμμα!
-Κύριε Παπανδρέου, μόλις πριν μου είπατε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι στημένες, αβαβά, fake, πως αλλιώς να σας το πω;
-Ααα, fake..Μα γιατί μου το είπατε;! Θα το έβρισκα! Τέλος πάντων..Μα, ναι, φυσικά και είναι στημένες οι δημοσκοπήσεις. Γι αυτό κι εγώ κλείνω το τηλέφωνο όταν με παίρνουν από τέτοιες εταιρείες. Σας συμβουλεύω να κάνετε το ίδιο.

-Αλήθεια, παίρνουν κι εσάς τηλέφωνο οι δημοσκόποι;
-Ναι, το αρχικό δείγμα είναι τυχαίο. Μετά γίνεται η διαλογή. Μία φορά απάντησα ότι θα ψήφιζα Νέα Δημοκρατία. Πολύ γέλιο (γέλια)
-Είπατε, διαλογή;
-Ναι. Να σας εξηγήσω. Ας πούμε ότι παραγγέλνουμε μια δημοσκόπηση για τη δημοφιλία των υπουργών.
-Ναι..

-Αφού αποφασιστούν τα ονόματα, επιλέγονται τυχαία κάποιοι πολίτες. Αν οι απαντήσεις προσεγγίζουν τα ποσοστά που επιθυμούμε η έρευνα σταματά. Αν τα στατιστικά αποκλίνουν των επιθυμητών, απορρίπτεται ένας αριθμός του δείγματος ως μη αντιπροσωπευτικός.
-Σοβαρά;
-Ναι, αλήθεια. Εγώ γιατί νομίζετε έγινα αντιεξουσιαστής; Έχω αηδιάσει από αυτές τις πρακτικές.
-Μα εμμέσως μου λέτε ότι ίσως και να εκλεγήκατε υποβοηθούμενος από αυτές τις πρακτικές!
-Και να που έρχεστε στα λόγια μου! Μόλις το αντιλήφθηκα έκανα τα αδύνατα δυνατά να απαλλαγώ από την εξουσία. Μέχρι και δάνειο 25 δισεκατομμυρίων απέρριψα όταν τα spreads ήταν σχετικά χαμηλά ακόμα.

-Συγχωρέστε με, αλλά μένω εμβρόντητος από αυτά που ακούω..

-Α, αυτό δεν είναι τίποτα. Που να δείτε εγώ τι ακούω στα κυβερνητικά συμβούλια. Έχει ασπρίσει το μαλλί μου! Ειδικά αυτό το παιδί, ο Ραγκούσης..που τα βρίσκει ο άτιμος. Καλά, αυτό με τον Καλλικράτη τα σπάει!
-Τα σπάει;
-Ναι, φοβερό εννοώ. Είναι η γλώσσα των νέων.

-Α, μάλιστα.
-Αλήθεια, πιστεύετε ότι ο Καλλικράτης, θα ωφελήσει πραγματικά τη χώρα; -Κοιτάχτε..να σας πω. Με το χέρι στην καρδιά, δε γνωρίζω. Για τα περίπλοκα θέματα έχω βάλει τον Πάγκαλο, αλλά αφού με ρωτάτε, θα σας έλεγα..γιατί όχι. Θέλω να πω, πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα;
-Μα υπάρχει τέτοια διάβρωση του κράτους κύριε Παπανδρέου;
-Καλά, αστειεύεστε; Που ζείτε; Μιλάμε για μπουρδέλο..συγχωρέστε μου την έκφραση, αλλά εμείς θα τα αλλάξουμε όλα αυτά. Ή σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα!
-Δεν είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνομαι τη σύνδεση με τα προαναφερθέντα
-Όχι, μην ασχολείστε. Μου είπανε ότι πρέπει να παραθέτω στη συζήτηση κάποιες συγκεκριμένες εκφράσεις.

-...
-Που λέτε, δραματική η κατάσταση. Να φανταστείτε, συνάδελφος του αντιπάλου κόμματος, ο κύριος Αντώναρος αν δεν κάνω λάθος, υποχρεώθηκε να πληρώσει ακτοπλοϊκό εισιτήριο! Μιλάμε για την πλήρη διάλυση!

-Κύριε Παπανδρέου, παρά τις επαχθείς θυσίες του ελληνικού λαού, οι παράμετροι που μας οδήγησαν στο διεθνές νομισματικό ταμείο ή το μηχανισμό στήριξης, αν προτιμάτε, δηλαδή οι τιμές των spreads και των cds, παραμένουν εξαιρετικά υψηλά. Για την ακρίβεια, παραμένουν σε υψηλότερα μέσα επίπεδα, από τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονταν πριν την ένταξη μας στο μηχανισμό. Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό. Πού έχουμε κάνει λάθος;
-Η αλήθεια είναι ότι είχα προειδοποιηθεί γι αυτή την εξέλιξη.

-Είχατε προειδοποιηθεί;

-Ναι, φυσικά. Από κορυφαίους οικονομολόγους.
-Και το λέτε έτσι; Δεν έπρεπε να κάνετε κάτι γι αυτό, πριν φτάσουμε εδώ που φτάσαμε;
-Φυσικά! Αααα, σας πιάνω αδιάβαστο! Γιατί νομίζετε ότι άλλαξα οικονομικό σύμβουλο;

-Μα, οι προηγούμενοι προέβλεψαν την εξέλιξη...
-Κοιτάχτε να δείτε. Δε θα ανεχτώ από κανέναν να σπείρει τον πανικό! Αυτό που χρειάζεται ο λαός είναι ελπίδα, όχι μερικούς τεχνοκράτες να του λένε ότι όλα πάνε κατά διαόλου!
-Μα, αν είναι η αλήθεια; Δεν πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και να δράσουμε αναλόγως;
-Καλά, αστειεύεστε; Σε έναν καρκινοπαθή τελικού σταδίου θα του πείτε την αλήθεια ή ότι υπάρχει θεραπεία σε πειραματικό στάδιο;
-...
-Είδατε που συμφωνείτε.
-Δε συμφωνώ ακριβώς..έχω αποσβολωθεί από τη λογική των συνειρμών σας..
-Είπαμε, όλα αλλάζουν..
-Μα, εμμέσως αποδέχεστε την εξέλιξη μοιρολατρικά! Δεν υπάρχει διέξοδος βάσει της επιχειρηματολογίας που αναπτύξατε προηγουμένως.
-Ακούστε να σας πω, διέξοδος πάντοτε υπάρχει. Γιατί νομίζετε ότι τα μεγάλα μυαλά της χώρας μεταναστεύουν; Όπως έχω κάνει κι εγώ άλλωστε. Ξενιτεύτηκα μικρός από τη Μινεσότα, αλλά βλέπετε που έφτασα! Λύσεις πάντοτε υπάρχουν, άλλωστε στη δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα..

-Είναι από τις εκφράσεις...;
-Ναι, ναι!
-Και μια τελευταία ερώτηση κλείνοντας. Υπάρχει χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα καταφέρουμε να διαβούμε το Ρουβίκωνα;

-Χρονικός ορίζοντας πάντοτε υπάρχει ακόμα και όταν εμείς αδυνατούμε να τον προσδιορίσουμε.

-Δηλαδή, δε μπορείτε να μας δώσετε ένα νούμερο;
-1132.
-Τι είναι αυτό;
-Σας έδωσα ένα νούμερο.
-Θα την εκλάβω την απάντηση σας ως όχι..

-Κοιτάξτε να σας πω, όσο υπάρχουν λεφτά, άλλο τόσο θα διαβούμε και το Ρουβίκωνα..
-Απαισιόδοξη απάντηση κύριε πρόεδρε.

-Μη το λέτε, λεφτά υπάρχουν! Δεν είναι τυχαίο που παρά τις περικοπές οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν..
-Μα, ζουν με δανεικά και παρακάλια κύριε πρόεδρε...

-Άρα, λεφτά υπάρχουν!

-Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Παπανδρέου για τη συζήτηση.

-Δική μου ευχαρίστηση. Και μη χαθούμε..


Ο διάλογος όπως και τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται σε αυτόν είναι αποκύημα της αρρωστημένης φαντασίας του ιστολόγου. Μη τον παίρνετε στα σοβαρά!


ΝικΝικ.

2 σχόλια:

  1. οχο άλλο κάρβουνο,όχι άλλο ΘΑΘΑΝΔΡΕΟΥ πληζ!ούτε για πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά κυκλοφορεί μια έντονη φημολογία που αφορά στο Νίκο Παπανδρέου. Μπορεί βέβαια να είναι απλή φημολογία, οπότε ας τον αφήσουμε στην ησυχία του τον άνθρωπο.

    ΝικΝικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...