Ο μύθος του ελληνικού τουρισμού

  • 0
Σκέπτομαι αυτό το θέμα του τουρισμού εδώ και χρόνια, και πόσο πολύ θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα και τους κατοίκους της, και ξέρεις που καταλήγω; Ότι είναι άλλη μία τεράστια προπαγανδιστική φούσκα των μαζικών μέσων χειραγώγησης, την οποία έχουμε καταπιεί αμάσητη. Τα οφέλη από αυτή τη βιομηχανία θα τα καρπωθούν, ελάχιστες οικογένειες, όπως γίνεται συνήθως σε ολιγοπωλιακούς παραδείσους, ενώ τα λίγα έσοδα από τη φορολογία, καθώς η φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές οργιάζει, θα προορίζονται κατευθείαν για την εξυπηρέτηση των τόκων του τερατώδους εξωτερικού χρέους, το οποίο μας φόρτωσαν στην καμπούρα με το έτσι θέλω. Αν αναλογιστείς δηλαδή, τις ανυπολόγιστες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την εποχιακή εισφοροδιαφυγή, τις απώλειες από τη φοροδιαφυγή, τον ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, βανδαλισμό του τοπίου, το βιασμό οικοσυστημάτων, την καταστροφή ενδιαιτημάτων, την ανεξέλεγκτη χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, ο μόνος τομέας που επιβιώνει με πραγματικά πολύ μεγάλα κέρδη, είναι η ματαιοδοξία και η φαυλότητα.

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να δω είναι να μετατρεπόμαστε σε περιοχές όπως το Πουκέτ ή το Μπαλί, όπου σε υποδέχονται με παραδοσιακές ενδυμασίες οι εξαθλιωμένοι ιθαγενείς υπάλληλοι, οι οποίοι δεν καρπώνονται ούτε τα πίτυρα της παραγωγής τους. Και αν νομίζει κανείς ότι απέχουμε πάρα πολύ από μια παρεμφερή, τηρουμένων των αναλογιών, κατάσταση, δεν έχει παρά να μελετήσει το μνημόνιο, τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και το νέο εργασιακό νόμο. Κάτι «τσολιάδες» είχε πάρει πρόσφατα το μάτι μου, να υποδέχονται με χορούς, ξένους τουρίστες. Το θέαμα ήταν θλιβερό, απογοητευτικό και άκρως εξευτελιστικό. Όταν μια χώρα βασίζεται μόνο στον τουρισμό και στην κατανάλωση (70% του ΑΕΠ), έχει, πρωτίστως, χρεοκοπήσει πολιτισμικά, κοινωνικά και ηθικά.

Όχι, δε θέλω να γίνουμε αυτό που θέλει η παγκοσμιοποιημένη αγορά. Μια λεκάνη με αρωματισμένο ζεστό νερό που θα ξεκουράζει τις βρωμερές πατούσες του ο καταπιεσμένος, από την ίδια του τη ματαιοδοξία, δυτικός κόσμος, κάνοντας πλούσια μια χούφτα ελλήνων απατεώνων και βυθίζοντας όλους τους υπολοίπους στην ευτέλεια και την αναξιοπρέπεια. Δε θέλω να δίνουμε, στο όνομα της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, το χέρι σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, εγκληματίες πολέμου και γκάνγκστερ. Δε το αντέχει η συνείδηση μου. Ντρέπομαι, πως το λένε. Προτιμώ να ρίξουμε όλο το βάρος στην παραγωγή γνώσης, στην έρευνα και στις καινοτόμες τεχνολογίες, τομείς στους οποίους, παραδοσιακά, έχει έφεση ο έλληνας, στην παραγωγή, υψηλής ποιότητας και ζήτησης, αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η οποία (παραγωγή) ευνοείται από τις εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες και την ευλογημένη ελληνική γη, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που άφθονα μοίρασε η φύση σε αυτό τον τόπο. Να δώσουμε κίνητρα παραμονής στα τεράστια μυαλά που φεύγουν στο εξωτερικό κατά εκατοντάδες για να μην πω κατά χιλιάδες, τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά κυρίως προτιμώ να κλείσουμε, αφού η κριτική μας σκέψη έχει προβεί σε επίσχεση εργασιών, το χαζοκούτι που προβάλλει κίβδηλα, σηπτικά, εκμαυλιστικά πρότυπα και είναι η βασικότερη αιτία της σύγχρονης λειεγκεφαλίας μας, ανοίγοντας ταυτοχρόνως ένα γαμημένο βιβλίο ή ένα επιστημονικό περιοδικό.

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...