Χάσε βάρος τρώγοντας

 • 4
Αυτό τον τίτλο που χρησιμοποίησα, πιθανόν θα τον έχεις διαβάσει χιλιάδες φορές και ενώ, ακροθιγώς, είναι πέρα για πέρα αληθινός, σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, είναι άκρως παραπλανητικός και το μόνο που επιδιώκει είναι τη χειραγώγηση του αναγνώστη και την προβολή του αρθρογράφου.

Ο τίτλος, ξεκάθαρα, απευθύνεται σε κάποιον που, κυριολεκτικά ζει για να τρώει και όχι το ανάποδο, σε κάποιον που θεωρεί το φαγητό ηδονή, δηλαδή, σε κάποιον φυσιολογικό άνθρωπο που λαμβάνει ευχαρίστηση κάθε φορά που ικανοποιεί μια από τις βασικότερες βιολογικές του ανάγκες. Η αντικατάσταση ένος τρίμπαλου παγωτού, με μπισκοτάκια, κομματάκια σοκολάτας και λαχταριστό σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας, από γιαούρτι με 2% λιπαρά, άνευ πρόσθετης γλυκαντικής ουσίας, ή στο "τσακίρ κέφι" με μέλι, δε συνιστά σε καμία περίπτωση αντικατάσταση που ο εγκέφαλος του καλοφαγά θα δεχτεί "αβρόχοις ποσί". Και αυτό είναι λογικό, αφού η απάτη είναι εξόφθαλμη και η φαλκίδευση της ηδονής, είναι στην πραγματικότητα ο απώτερος σκοπός. Μα, δεν είναι άγευστο το γιαούρτι, θα μου πεις. Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά αν είχες το ελεύθερο, χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, να διαλέξεις ανάμεσα σε μια Ferrari FXX και ένα Kia Ceed θες να πείσεις τον εαυτό σου ότι επειδή η Ferrari, λόγω υποδύναμης, καθίσταται επικίνδυνη, θα επέλεγες το Kia;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε ηδονική κλίμακα, το γιαούρτι απλως το τρως, σχετικά ευχάριστα ορισμένες φορές, αλλά το παγωτό, το απολαμβάνεις πάντα. Ο λάτρης του φαγητού, στην πραγματικότητα, αυτό που διαβάζει είναι "χάσε βάρος τρώγοντας όπως πριν", κάτι που καταφανώς, δεν εννοεί ο ειδήμων με 2 πτυχία και 3 μεταπτυχιακά, διατροφολόγος.

Μεταξύ διατροφολόγου και φυσιολογικού ανθρώπου, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα αντιλήψεων που δε μπορεί ποτέ να γεφυρωθεί γιατί ο άνθρωπος, γενετικά, είναι πλασμένος να ηδονίζεται από υψιθερμιδικές τροφές και όχι άχυρο.

Πρίν λοιπόν ξεκινήσεις οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους, θα πρέπει να γνωρίζεις όλα τα δεδομένα, τα οποία είναι τα εξής:

 • Η ζωή υποφέρεται, η πείνα όχι.
 • Η πείνα έχει την ιδιότητα να καμπυλώνει το χωροχρονικό συνεχές, κάνοντας τη ζωή να περνά αργά και βασανιστικά.
 • Ο πόλεμος με το βάρος είναι καταδικασμένος τελικά να χαθεί, ενώ το ενδιάμεσο διάστημα θα έχει χαθεί πολεμώντας.
 • Το φαΐ με υψηλό ενεργειακό φορτίο είναι μια από τις βασικές ηδονές της ζωής, μαζί με το group sex (παρτούζα).
 • Το γιαούρτι δεν είναι παγωτό, είναι πηγμένο, από μικρόβια, γάλα.
 • Το γιαούρτι με 2% λιπαρά είναι πηγμένο, από μικρόβια που είναι σε δίαιτα, γάλα.
 • Οι βραστές πατάτες είναι πατάτες που έχασαν το δρόμο τους.
 • Οι τηγανιτές πατάτες είναι πατάτες που έχουν το γνώθι σαυτόν.
 • Ο ατμός είναι μόνο για τα σίδερα.
 • Ένα ποτηράκι κρασί ισούται με κανένα ποτηράκι κρασί.
 • Δύο ποτηράκια κρασί μπορούν να αντικατασταθούν από μία μεζούρα τσίπουρο.
 • Η αφαίρεση του λίπους από τη μπριζόλα διώκεται ποινικά.
 • Όλοι οι άνθρωποι είναι δυνητικά παχουλοί.
 • Το κοιλιακό λίπος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Αν παρά τα δεδομένα, εξακολουθείς να επιθυμείς να χάσεις βάρος τρώγοντας, εεεεε, δεν τρώγεσαι!


ΝικΝικ.
4 σχόλια:

 1. # Η αφαίρεση του λίπους από τη μπριζόλα διώκεται ποινικά????????

  Ε τότε θα έπρεπε να ήμουν μέσα!
  Πέρα από το αστείο της υπόθεσης,τι νομίζεις ότι δε θα ήθελα να τρώω ό,τι γουστάρω;
  Η απόλαυση όμως του small στα φορεματάκια μου δεν αντικαθίσταται με τίποτα!Επισης με ενοχλεί να βλεπω παχύσαρκους 2 το βράδυ να τρωνε μακαρανάδα!Δεν έχει να κάνει με το τι τρως,εχει να κάνει με την ποσότητα και την ώρα!
  Έχει να κάνει με τον σεβασμό που επιδεικνύουμε στον εαυτό μας!
  Καλώς σε βρηκα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από πού πηγάζει η βεβαιότητα ότι είσαι ελεύθερη; Εγώ διακρίνω μια small φυλακή γύρω σου.

  Έχω την εντύπωση ότι αυτό που θα γράψω τώρα το έχω ξαναγράψει, αλλά ως γνωστόν, η επανάληψη είναι η μητέρα της κούρασης.

  Τα κείμενα μου, δεν εκφράζουν απαραιτήτως τις πεποιθήσεις ή τις απόψεις μου. Συνήθως μπαίνω σε ρόλους, γράφω αιρετικά, προκλητικά και υπερβολικά, γιατί έχω καταλάβει ότι είναι ο μοναδικός, ίσως, τρόπος να κινητοποιήσεις τον εγκέφαλο του άλλου, να τον ερεθίσεις, να τον κάνεις να σκεφτεί και πολλές φορές να μπει ακόμα και στη διαδικασία να διερευνήσει, διαβάζοντας

  Τώρα, όσο αφορά στην ενόχληση, έχω μάθει να είμαι εξαιρετικά επιεικής, όταν κάτι δε με βλάπτει άμεσα ή έμμεσα, όταν πραγματικά υποστηρίζεται ειλικρινώς από τον άλλο και όταν είμαι βέβαιος ότι η πιθανή ενόχληση όπως και η αισθητική μου είναι εμφυτευμένη από τους διαμορφωτές του λεγόμενου "life style", που μεταξύ μας, είναι μεγάλες λέρες αφού είναι υπεύθυνοι για τη δυστυχία της ματαιοδοξίας που δεν έχει πάτο.

  Και αν έκανα το δικηγόρο του διαβόλου, το δικηγόρο του, ε, όχι το διάβολο - ακόμα χειρότερα δηλαδή - ανάμεσα σε κάποιον που καταπιέζεται, επειδή έτσι επιτάσσουν τα "life style" πρότυπα που προβάλλονται στις ειδήσεις, στις σειρές, στις ταινίες, στις ψυχαγωγικές εκπομπές και σε όλα τα έντυπα, ώστε να χωρέσει σε μικρότερα νούμερα και κάποιον που απολαμβάνει μια μακαρονάδα στις 2 το βράδυ, γιατί, έτσι καύλωσε ρε αδελφέ, θα δυσκολευόμουν να διακρίνω τον "ευσεβή", χωρίς να εξαιρώ τον εαυτό μου, καθώς περιοδικά, ανήκω και στις δύο κατηγορίες "ασεβών".

  Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι, αντιθέτως με ό, τι πιστευόταν μέχρι τώρα, οι υπέρβαροι (όχι παχύσαρκοι) άνθρωποι, μετά το κατώφλι της τρίτης ηλικίας, τείνουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους αδύνατους.

  Όλα εξαρτώνται από τον παρατηρητή αναφοράς. Για σένα ο παχύσαρκος που τρώει πολύ, τις "λάθος" ώρες, δείχνει ασέβεια στον εαυτό του. Ο παχύσαρκος, θα μπορούσε να θεωρεί ασέβεια την καταπίεση μιας βιολογικής ανάγκης σε όφελος μίας πλασματικής. Εγώ, προσωπικά, δε θεωρώ εύκολα κάτι ασεβές, αν έχει ειλικρινή αφετηρία. Και οι δύο περιπτώσεις, έχω την εντύπωση ότι, εμπίπτουν περισσότερο στην δικαιοδοσία της ψυχολογίας, ως ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, για παράδειγμα, παρά του σεβασμού ή της αισθητικής.

  Μέτρον άριστον, αν μπορείς να το υποστηρίξεις. Προσωπικά, το παλεύω, αλλά πάντα χάνω στο τέλος!

  ΝικΝικ

  Υγ. Κακούργα, μου άνοιξες την όρεξη. Πάω να χτυπήσω καμιά μακαρονάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν είμαι υπέρ ούτε να λιμοκτονεί κάποιος ούτε να τρωει σα γουρούνι!
  Ειλικρινα νοιωθω ευτυχισμένη που δεν είμαι παχιά.
  Επίσης η υγειινή διατροφή δεν έχει σχέση με ότι μου πασάρουν,έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με τη μάνα μου ,η οποία από μικρή ηλικία με είχε μάθει να γυμνάζομαι και να τρωω σωστα.Εγω το θεωρώ σεβασμό ,επιμένω απέναντι στο σώμα μου και την υγεία μου,δε θα ξεχάσω ποτέ μια φίλη μου που στα σαράντα της πέθανε από το πάχος ,άφησε πίσω τα παιδάκια της ,γιατί εξαιτίας αυτού έπαθε έμφραγμα.Μου τη δίνουν εξίσου λοιπόν και οι ανορεξικές γκόμενες και αυτοί που τρώνε σαν λιμασμένοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ελπίζω να αντιλήφθηκες ότι το σχόλιο μου δεν ήταν επικριτικό προς εσένα. Ποτέ δεν είναι προς κανέναν προσωπικά. Η small φυλακή χιούμορ ήταν.

  Η σκωπτική μου διάθεση αφορά στην ευκολία που έχουμε όλοι μας να κρίνουμε αρνητικά το διαφορετικό και να το ορίζουμε με την ίδια ευκολία ως λανθασμένο, λαμβάνοντας ως βάση τα προσωπικά μας πρότυπα τα οποία, μπορεί και να είναι εμφυτευμένα - πράγμα που γίνεται προϊόντος του χρόνου και ασυνείδητα.

  Αν για παράδειγμα ζούσαμε σε μια κοινωνία που το πρότυπο που προβαλλόταν σε τηλεόραση και έντυπα ήταν το υπέρβαρο και η δυσκολία να βρούμε νούμερο αναφερόταν στο small και όχι στο large. Αν όλα τα γκαλά μόδας επιδείκνυαν μοντέλα με 10-15 κιλά παραπάνω και αν οι διατροφολόγοι πρότειναν μια πιο προσγειωμένη στην πραγματικότητα διατροφή, γιατί αυτά που προτείνουν απευθύνονται σε μη ανθρώπους, που διάγουν μια εξωπραγματική ζωή, κανείς δε θα ενδιαφερόταν να έχει six pack κοιλιακούς ή να χωράει ντε και καλά στο small για να μη σου πω ότι όλοι αυτοί θα τίθεντο στο περιθώριο και θα βίωναν την ίδια απαξίωση και απόρριψη που βιώνει ο σύγχρονος υπέρβαρος. Και με το medium δεν αρρωσταίνει κανείς και μια χαρά προσδόκιμο ζωής, χωρίς στερήσεις, έχει. Η αισθητική είναι εντελώς σχετική. Σε παραπέμπω στο πρότυπο ελληνίδας λίγων ετών πριν (Ίλια Λιβυκού, Σπεράντζα Βρανά κα) ή στις αναγεννησιακές παχουλές.

  Θα εμμείνω στην άποψη μου ότι ο ορισμός του σεβασμού εξαρτάται μόνο από τον παρατηρητή αναφοράς. Γιατί δηλαδή δε σέβεται το σώμα του κάποιος που έχει 26% λίπος και το σέβεται κάποιος σούπερ αθλητικός τύπος, που έχει 8%, με six pack κοιλιακούς, το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι στο κατώφλι του επικίνδυνου; Ποία είναι τα κριτήρια του σεβασμού; Ποιος τα θέτει; Γιατί θεωρείται ασέβεια να τρως παραπάνω και όχι να πεινάς – όχι να λιμοκτονείς, απλώς να πεινάς - καταπιέζοντας μια βασική βιολογική σου ανάγκη, για να διατηρήσεις το βάρος σου, για παράδειγμα;

  Η μόνη μας ουσιαστική διαφωνία είναι στην αντιμετώπιση. Αν σε κάποιον αρέσει το φαγητό και δε τον ενοχλούν τα παραπάνω κιλά του, έχοντας επίγνωση των, κάποιων, πιθανών κινδύνων, γιατί θα πρέπει να τον κάνω να αισθανθεί ένοχος; Γιατί να μου τη δίνει ο ειλικρινής τρόπος ζωής του; Γιατί να με ενοχλεί που όταν βγει θα πιεί ένα κιλό κρασί και όχι ένα ποτηράκι (αρκεί να μην οδηγήσει); Εξαιρούμε τη νοσογόνο παχυσαρκία που έχει βαθύ συναισθηματικό υπόβαθρο. Τώρα μιλάμε μόνο για ανθρώπους που αγαπούν το «καλό φαΐ», το ποτό και την καλοπέραση, χωρίς να είναι παχύσαρκοι, και είναι πάρα πολλοί. Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα ισχύει και για κάποιον που συνειδητά καταπιέζει την ανάγκη του να φάει, ώστε να διατηρεί ένα καλό σώμα ή καλό επίπεδο υγείας. Αν το κάνει, επειδή όντως είναι σημαντικό γι αυτόν και όχι για να μη διαφέρει από τα προβαλλόμενα πρότυπα, είναι εξίσου σεβαστό. Οι περισσότεροι όμως δεν ανήκουν σε αυτή τη συνειδητοποιημένη κατηγορία, καταπιέζονται για να μη διαφέρουν ή για να μην απορρίπτονται. Δεν είναι τυχαίο που μετά το γάμο και την επαγγελματική αποκατάσταση το μικτό βάρος του ζευγαριού αρχίζει και αυξάνει εκθετικά. Ο άνθρωπος είναι κατασκευασμένος γενετικά, να ορέγεται υψιθερμιδικές τροφές, ώστε να αποθηκεύει λίπος για τις δύσκολες εποχές. Είναι στη φυσιολογία του. Το επίπεδο δραστηριότητας είναι το κλειδί, όχι οι διατροφικές στερήσεις.

  Μέτρον άριστον λοιπόν, αν μπορείς να το υποστηρίξεις. Αν δε μπορείς, δε χάθηκε ο κόσμος! Άσε τους ανθρώπους να φάνε τη μακαρονάδα τους, ό, τι ώρα επιθυμούν, αν πραγματικά το έχουν ανάγκη. Μην είσαι τόσο αυστηρή.

  ΝικΝικ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...