Τι ακριβώς ψάχνουμε στο CERN [4];

  • 0
Επαναλαμβάνω ότι, αν δεν διαβάσεις τα προηγούμενα, δεν θα καταλάβεις την τύφλα σου. Πήγαινε λοιπόν εδώ(1), εδώ(2) και εδώ(3) και διάβασε. Περιμένω...

Στις προηγούμενες αναρτήσεις αναφερθήκαμε στο σωματίδιο Higgs, το βαρυτόνιο, την υπερσυμμετρία και τα κατάλοιπα της (νετραλίνο), καθώς και τη σκοτεινή ύλη. Δηλαδή, τα βασικότερα από τα συγκεκριμένα πράγματα τα οποία αναζητούμε στο μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC).

Στον (LHC), ουσιαστικά, προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε τις πρώτες στιγμές της μεγάλης έκρηξης (Big bang), ώστε να κατανοήσουμε πως ακριβώς λειτουργεί το σύμπαν. Προσπαθούμε δηλαδή να καταλάβουμε πως από το απόλυτο τίποτα, όπου δεν υπήρχε ούτε χρόνος, ούτε χώρος, προέκυψε ολόκληρο σύμπαν. Πώς προκύπτει κυβέρνηση από τα απόλυτα τίποτα; Αυτό ακριβώς.

Η μοναδική θεωρία που διεκδικεί με αξιώσεις να εξηγήσει τα πάντα στη φύση και η οποία έχει αποδειχτεί μαθηματικά - με φοβερές αυθαίρετες παραδοχές που απαιτούν ένα εντεκαδιάστατο σύμπαν - είναι η θεωρία M, η μετεξέλιξη της θεωρίας των χορδών, κατά την οποία κάθε στοιχειώδες σωματίδιο και αλληλεπίδραση στη φύση, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της ταλάντωσης μιας χορδής ενεργείας. Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο πάλλεται αυτή η χορδή, δημιουργεί και ένα ξεχωριστό στοιχειώδες σωματίδιο ή δύναμη. Είναι πραγματικά μια από τις πιο εκλεπτυσμένες, αλλά ταυτοχρόνως, ευφάνταστες, θεωρίες όλων των εποχών και μπορεί να περιγράψει με μεγάλη ακρίβεια ακόμα και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των φυσικών, τη βαρύτητα.

Θα κάνω μια παρένθεση για να εξηγήσω εν συντομία το λόγο πού η βαρύτητα, αν και υπήρξε η πρώτη θεμελιώδης δύναμη της φύσης, η οποία ανακαλύφθηκε, εν τούτοις, μας δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα όταν προσπαθούμε να την ενοποιήσουμε με τις άλλες δύο δυνάμεις (ισχυρή πυρηνική και ηλεκτρασθενή).

Το άγιο δισκοπότηρο των απανταχού φυσικών, είναι να καταφέρουν να περιγράψουν με μια απλή μαθηματική εξίσωση, τα πάντα στο σύμπαν. Γιατί να θέλουν να το κάνουν αυτό; Γιατί όλα τα πειραματικά δεδομένα, όλες οι υπάρχουσες θεωρίες, όλα τα στοιχεία και παρατηρήσεις, οδηγούν σε μια κοινή αρχή, κατά την οποία, όλες οι γνωστές δυνάμεις, όλα τα γνωστά σωματίδια ύλης, αντιύλης, σκοτεινής ύλης και ενέργειας, καθώς και όλα όσα προβλέπονται από τις υπάρχουσες θεωρίες και αναζητώνται από το CERN, υπήρξαν ενοποιημένα σε μια υπερδύναμη. Ποιό είναι λοιπόν το πρόβλημα με τη βαρύτητα; Ενώ όλα τα υπόλοιπα, κουτσά-στραβά, μπορούμε ή φαίνεται ότι μπορούμε, να τα ενοποιήσουμε, την βαρυτική αλληλεπίδραση, αδυνατούμε, καθώς είναι πάρα πολύ μικρότερης ισχύος από τις υπόλοιπες. Η μόνη θεωρία που μπορεί να το επιτύχει αυτό, είναι η θεωρία των χορδών, και ευελπιστούμε, μέσω των πειραμάτων στον (LHC), να βρούμε ισχυρές ενδείξεις που στηρίζουν αυτή τη θεωρία. Μερικές από αυτές θα ήταν η απόδειξη της υπερσυμμετρίας, ανιχνεύοντας νετραλίνο, η απόδειξη ύπαρξης φορέα της βαρυτικής αλληλεπίδρασης - το βαρυτόνιο - το οποίο προβλέπει η θεωρία των χορδών και μάλιστα, ισχυρίζεται ότι λόγω της φύσης του, μπορεί να μετακινείται μεταξύ πολλαπλών διαστάσεων (έτσι η βαρυτική δύναμη χάνει μέρος της ισχύος της και εμφανίζεται στις αντιληπτές από τις αισθήσεις μας διαστάσεις, ασθενής), οπότε αν παραχθεί κατά τη διάρκεια πειραμάτων, θα ανιχνευτεί, δια της έλλειψης ορμής και ενέργειας, καθώς θα χαθεί σε πολλαπλές διαστάσεις τις οποίες, επίσης εμμέσως, ανιχνεύουμε.

Όπως μπορείς να αντιληφθείς, στο CERN , το οποίο έχει προϋπολογισμό, περί τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, γράφεται ιστορία, καθώς ακόμα και αν καμία από τις θεωρίες δεν επαληθευτεί, σημαίνει ότι η αντίληψη μας για τη φύση, είναι εκ θεμελίων λανθασμένη και επομένως ανοίγει ένα εντελώς νέο πεδίο για έρευνα και ανακαλύψεις. Προσωπικά, αναμένω με πολύ μεγάλη περιέργεια τα αποτελέσματα των πειραμάτων, καθώς εκ φύσεως, θέλω να γνωρίζω τα πράγματα πως λειτουργούν, με λίγα λόγια θέλω να έχω, για τον κόσμο, την οπτικη που θα είχε ένας Θεός.

Τελος

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...