Τι ακριβώς ψάχνουμε στο CERN [3];

  • 0
Τα επεισόδια του πρώτου κύκλου της πολυβραβευμένης δραματικής σειράς, "τι ακριβώς ψάχνουμε στο CERN;", θα τα βρεις εδώ και εδώ.

Και τώρα, δυστυχώς, ήρθε η ώρα που θα πέσουμε στα βαριά ναρκωτικά. Αν δεν αντέχεις, θα το καταλάβω. Αλλά τι να κάμω, να μη στα πω και αυτά; Μετά θα με κατηγορήσεις για χειραγωγημένη πληροφόρηση.

Λοιπόν, ξεκινάω...προσδέσου. Στις προηγούμενες αναρτήσεις μάθαμε ότι, σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο, υπάρχουν ένα σωρό στοιχειώδη σωματίδια (τα πραγματικά άτομα), τα οποία και αποτελούν τους θεμέλιους λίθους του σύμπαντος. Μέσα σε αυτά τα σωματίδια, τα οποία απροκάλυπτα και χωρίς καμία εμφανή αιτία, φέρουν μάζα, εικάζεται ότι υπάρχει και ένα, το οποίο με έναν συγκεκριμένο μηχανισμό, δίνει μάζα σε όλα τα υπόλοιπα. Το σωματίδιο αυτό ονομάζεται Higgs και η ανακάλυψη του ευελπιστούμε να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση της αδυναμίας μας να κατανοήσουμε την ύπαρξη μάζας. Βέβαια, παραδεχόμενοι ότι υπάρχει ένα τέτοιο σωματίδιο, αυτομάτως βρισκόμαστε στην εξαιρετικά αμήχανη κατάσταση να δικαιολογήσουμε τις πομπές του ίδιου του Higgs, το οποίο, ναι, έχει και αυτό μάζα! Από που λοιπόν παίρνει το ίδιο το σωματίδιο του θεού μάζα; Θα μου πεις, του θεού είναι, ό, τι θέλει κάνει! Δυστυχώς, σε αντίθεση με τις αρχαίες τραγωδίες που στα αδιέξοδα εμφανίζεται ο από μηχανής θεός, αλλά και στις θρησκείες, όπου εμφανίζεται ο γνήσιος (καλά, λέμε), στις επιστήμες, τα πάντα πρέπει να εξηγούνται και να αποδεικνύονται, και στην προκειμένη περίπτωση, το Higgs, μας έχει ξεφτυλίσει. Όχι μόνο γιατί δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, εμφανιζόμενο (κάτι θυμίζει αυτό, ε;), αλλά γιατί η μάζα του, σύμφωνα με υπολογισμούς, είναι μη διαχειρίσιμη. Είναι σα το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας. Δε βγαίνουν τα νούμερα!

Σε αυτό το πρόβλημα, ήρθε να δώσει λύση μια άλλη θεωρία, η οποία, κρατήσου, ισχυρίζεται ότι για κάθε σωματίδιο του καθιερωμένου μοντέλου υπάρχει και ένα υπερσυμμετρικό του (εκτός του αντισωματιδίου δηλαδή), αλλά στην αντίθετη ομάδα από αυτή που ανήκει το ίδιο. Δηλαδή, για κάθε φερμιόνιο, θα πρέπει να υπάρχει και ένα υπερσυμμετρικό μποζόνιο, καθώς και για κάθε μποζόνιο, θα πρέπει να υπάρχει ένα υπερσυμμετρικό φερμιόνιο. Πως όμως αυτό λύνει το πρόβλημα της ασυγκράτητης μάζας του Higgs; Σύμφωνα με τους φυσικούς, αυτή η υπερσυμμετρία, εξουδετερώνει ένα μέρος της μάζας, η οποία προσγειώνεται σε διαχειρίσιμο μέγεθος. Βέβαια, η θεωρία της υπερσυμμετρίας, μας δημιουργεί ένα μικρό, τόσο δα προβληματάκι. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία ένδειξη ότι υπάρχουν υπερσυμμετρικά σωματίδια, αλλά αφού τα προβλέπει η θεωρία, πρέπει να τα βρούμε!! Αυτά τα υπερσυμμετρικά σωματίδια, εικάζεται ότι θα έχουν διασπαστεί σε άλλα ελαφρύτερα, σταθερά σωματίδια, τα οποία ονομάστηκαν νετραλίνο.

Τα νετραλίνο είναι από τα πράγματα που ψάχνουμε στο CERN.

Μια σημαντική ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα νετραλίνο είναι ότι προστιθέμενα εμφανίζονται πολύ περισσότερα από όλη την ύλη στο σύμπαν. Δηλαδή, τηρούν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι η σκοτεινή ύλη (άλλη φορά αυτό).

Συνεχίζεται...

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...