Τι ακριβώς ψάχνουμε στο CERN [2];

  • 0
Το πρώτο επεισόδιο της υποψήφιας για emmy σαπουνόπερας "Τι ακριβώς ψάχνουμε στο CERN;" θα το βρεις εδώ. Αν δε το διαβάσεις, μη μου πεις μετά, δεν καταλαβαίνω την τύφλα μου!

Αυτά που μάθαμε χοντρικά, στην πρώτη ανάρτηση, αφορούσαν στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σωματιδίου (Higgs), που δίνει μάζα σε όλα τα υπόλοιπα, και το οποίο ψάχνουμε μανιωδώς στο CERN. Μάθαμε ότι από τη μετωπική σύγκρουση δυο πρωτονίων που τρέχουν επιταχυνόμενα σε αντίθετες κατευθύνσεις, προκύπτει ένα μπουκέτο από υποατομικά σωματίδια, μεταξύ των οποίων ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα εμφανιστεί και το μποζόνιο Higgs. Και, κάναμε και μία μικρή νύξη στο καθιερωμένο μοντέλο το οποίο θα αναπτύξω εν συντομία στο παρόν κείμενο.

Τι είναι λοιπόν αυτό το περίφημο μοντέλο που έχει καθιερωθεί κιόλας; Αδρομερώς, είναι μια θεωρία που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια της φύσης και τον τρόπο που αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Όταν λέμε στοιχειώδη, εννοούμε, στοιχειώδη. Πιο μικρά δε γίνονται. Και, σε πληροφορώ ότι είναι πολλά, πάρα πολλά. Τα βασικότερα από αυτά, τα οποία προβλέπει και περιγράφει το καθιερωμένο μοντέλο είναι τα παρακάτω.

Φερμιόνια

Εδώ ανήκουν δυο ομάδες σωματιδίων ύλης. Τα λεπτόνια, τα οποία περιλαμβάνουν το ηλεκτρόνιο και το νετρίνο ηλεκτρονίου, το μιόνιο και το νετρίνο μιονίου και το ταυ με το νετρίνο του. Τα κουάρκ, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής είδη (Γεύσεις στη φυσική.Μη δίνεις σημασία). Το πάνω κουάρκ, το κάτω κουάρκ, το χαριτωμένο κουάρκ, το παράξενο κουάρκ, το ψηλό κουάρκ και το χαμηλό κουάρκ.

Μποζόνια

Εδώ ανήκουν, επίσης δυο ομάδες σωματιδίων, τα οποία είναι οι φορείς των αλληλεπιδράσεων. Σε έστειλα για χόρτα; Δεν είναι δύσκολο. Κατ' αρχή να θυμηθούμε τις σχολικές μας γνώσεις. Οι τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης είναι η βαρυτική, η ισχυρή πυρηνική, η ηλεκτρομαγνητική και η ασθενής πυρηνική (οι δυο τελευταίες έχουν ενοποιηθεί σε μια δύναμη, την ηλεκτρασθενή). Αυτές πλέον τις ονομάζουμε αλληλεπιδράσεις γιατί πολύ απλά, μεταξύ των "αντικειμένων", η δύναμη ασκείται αμφίδρομα. Για να λάβει χώρα η αλληλεπίδραση, μεσολαβούν φορείς. Όπως για παράδειγμα, μεταξύ ενός ζευγαριού, μεσολαβεί το sex, ως φορέας της σχέσης (αλληλεπίδρασης), αλλιώς δεν θα υπήρχε αλληλεπίδραση ή όπως μεταξύ βουλευτή και ψηφοφόρου, μεσολαβεί το ρουσφέτι, αλλιώς δε θα υπήρχε η πελατειακή σχέση (αλληλεπίδραση).

Αφού λοιπόν καταλάβαμε τις αλληλεπιδράσεις και το ρόλο των φορέων τους (μποζόνια), καιρός είναι να μάθουμε και τα ονόματα τους. Στην πρώτη ομάδα της ηλεκτρασθενούς αλληλεπίδρασης, μεσολαβούν τα φωτόνια και τα μποζόνια W-, W+, Z0. Στη δεύτερη ομάδα της ισχυρής αλληλεπίδρασης, μεσολαβούν τα γλουόνια. Θεωρητικά, μας λείπει και μια τρίτη ομάδα, η οποία είναι και ο πονοκέφαλος των φυσικών. Η ομάδα της πρώτης δύναμης που ανακαλύφθηκε από τον Νεύτωνα, της βαρυτικής! Οι φυσικοί λοιπόν, έχουν προβλέψει ότι λογικά και σε αντιστοιχία με τις υπόλοιπες αλληλεπιδράσεις, θα πρέπει να υπάρχει ένας ακόμα φορέας. Ο φορέας της βαρυτικής αλληλεπίδρασης που τον ονόμασαν βαρυτόνιο ή Γκραβιτόνιο.

Το γκραβιτόνιο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορείς αλληλεπιδράσεων, δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα πείραμα και είναι επίσης ένα από τα πράγματα που ψάχνουμε στο CERN.


Πλέον θεωρώ ότι έκανες κτήμα σου το καθιερωμένο μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει και κάτι άλλες βλακείες, τις οποίες δε θα αναφέρω γιατί θα μπερδευτείς. Ένα τελευταίο που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι για κάθε στοιχειώδες σωματίδιο, υπάρχει και το αντισωματίδιο του, το οποίο έχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες με το πρώτο, αλλά αντίθετο φορτίο. Αν αυτά τα δυο συνευρεθούν, εξαϋλώνονται παράγοντας διάφορα πράγματα (μην ασχολείσαι).

Συνεχίζεται...

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...