Τι ακριβώς ψάχνουμε στο CERN [1];

  • 0
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τι πραγματικά ψάχνουμε στο μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC), του CERN;

Καταρχήν, τι ακριβώς επιταχύνουμε και γιατί το κάνουμε αυτό; Εμπίπτει αυτή η "ψύχωση" στην αρμοδιότητα κάποιου τομέα της ψυχολογίας ή απλώς ξυπνήσαμε ένα πρωί και θέσαμε ως στόχο την επιτάχυνση αυτών των παράξενων αντικειμένων που, συν τοις άλλοις, τα ονομάσαμε και αδρόνια για να "ψαρώνουμε" τον κόσμο;

Αδρόνια σε πολύ αδρές γραμμές είναι τα πατροπαράδοτα (αυτά ξέρουμε, αυτά εμπιστευόμαστε), πρωτόνια, νετρόνια και μερικά άλλα, όχι τόσο παραδοσιακά.

Με μπερδεύεις Νικ!

Κοίτα, στο σχολείο έμαθες ότι το άτομο αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια. Άντε να έμαθες και τα κουάρκ. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν παράγουν έργο, εντούτοις, πέρα από κάθε λογική θεωρία, που έχει αναπτυχθεί από επιφανή μυαλά, παρουσιάζουν εισοδήματα! Ε, είναι να τρελαίνεσαι, εδώ που τα λέμε. Αυτά τα εισοδήματα απλώς γίνονται αποδεκτά ως οντότητες και προστίθενται εκ των υστέρων στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας.

Κατ' αντιστοιχία λοιπόν, και όλα τα σωματίδια, τα οποία προβλέπει το καθιερωμένο μοντέλο (Μια θεωρία είναι. Μη δίνεις σημασία), παρουσιάζουν μάζα, ενώ αυτό δεν προβλέπεται ή δεν προϋποτίθεται ή δεν προαπαιτείται, από καμία γνωστή θεωρία. Έτσι, ένας τρελός επιστήμονας επ' ονόματι Peter Higgs, αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πεδίο, το οποίο προσδίδει μάζα σε όλα τα σωματίδια, μέσω των αλληλεπιδράσεων που έχουν αυτά μαζί του. Αυτό το πεδίο ονομάστηκε προς τιμήν του Higgs, πεδίο Higgs, και το σωματίδιο που μεσολαβεί μεταξύ πεδίου και σωματιδίων, ώστε αυτά να αποκτήσουν τελικά μάζα , ονομάστηκε σωματίδιο ή μποζόνιο Higgs. Κυκλοφορεί επίσης με το ψευδώνυμο, σωματίδιο του Θεού.

Αυτό, είναι μια αυθαιρεσία, ουσιαστικά, η οποία προέκυψε για να καλύψει την ντροπιαστική αδυναμία μας να κατανοήσουμε τη μάζα η οποία χωρίς το σωματίδιο higgs, δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις υπάρχουσες θεωρίες!

Το σωματίδιο Higgs λοιπόν, είναι ένα από τα πολλά πράγματα που αναζητούμε στο CERN.

Κάνω παρένθεση για να αντιληφθείς τη λειτουργία του επιταχυντή.

Φαντάσου δυο συμπαγείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων που συγκρούονται λεκτικά. Από τη σφοδρότητα της μετωπικής συγκρούσης, θα οδηγηθεί αυθόρμητα ο κάθε υπάλληλος, μέσα από αλληλοκατηγορίες, να ξεχωρίσει από το σύνολο, αποκαλύπτοντας την κομματική του ταυτότητα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, και πάντοτε σε συνάρτηση με την ένταση της σύγκρουσης, μπορεί θεωρητικά να προκύψει, όλο το υπαρκτό κομματικό φάσμα, που υπό συνθήκες ηρεμίας παρέμενε αφανές και συγκεχυμένο, και ως εκ τούτου, να αποκαλυφθεί για απειροελάχιστο χρόνο, ο υπεύθυνος, που μεσολαβεί μεταξύ άγνωστου φορέα, που δίδει χρήματα, και υπαλλήλων, ώστε αυτοί να αποκτήσουν εισοδήματα. Για παράδειγμα: Εσύ μιλάς ρε αλήτη, που τα παίρνεις χοντρά από το Ρουσόπουλο; Αν εκείνη τη στιγμή που πραγματοποιηθεί η αποκάλυψη, υπάρχει στο χώρο δημοσιογράφος, αυτή καταγράφεται.

Κατ' αντιστοιχία λοιπόν, στον επιταχυντή, επιδιώκουμε τη μετωπική σύγκρουση δύο πρωτονίων ώστε να λάβουμε μια μεγάλη γκάμα σωματιδίων (όχι αυτά που έμαθες στο σχολείο), ένα εκ των οποίων, αν είμαστε τυχεροί, θα είναι το μποζόνιο Higgs (Ρουσόπουλος) το οποιό θα καταγραφεί από υπερευαίσθητους ανιχνευτές (δημοσιογράφος).

Συνεχίζεται...

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...