Τρομοκρατία και τυφλή βία

  • 0
Εδώ και δύο περίπου μήνες, έχω στο μυαλό μου να γράψω ένα άρθρο για μια ενδεχόμενη έξαρση της τρομοκρατίας, καθώς οι αλλαγές που έρχονται είναι ισοπεδωτικές και διευρύνουν, εκβιαστικά, τις κοινωνικές ανισότητες, στο όνομα της διάσωσης της χώρας.

Για να είμαι ειλικρινής, αν και περίμενα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενέργειες που στόχο θα είχαν ανθρώπινες ζωές, χωρίς να υπολογίζονται από τους δράστες οι "παράπλευρες" απώλειες, δεν περίμενα ένα τέτοιο χτύπημα, τέτοιας σκληρότητας, τόσο σύντομα, και γι αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν είμαι σίγουρος ότι συνδέεται αμέσως ή εμμέσως, με τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται.

Να σημειώσω ότι είναι πάγια τακτική μου να μη μιλάω με δακρύβρεχτα λόγια για τους δολοφονημένους, καθώς θα αισθανόμουν υποκριτής κάνοντας κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που σε δύο τρείς ημέρες η ζωή μου θα συνεχίσει να κυλάει χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή.

Και τι να κάνουμε δηλαδή ρε Νικ; Θα μου πεις..

Μπορείς να κάνεις μικρές, καθημερινές επαναστάσεις που αθροιζόμενες, θα μπορούσαν να σαρώσουν το υπάρχον, δυσώδες κοινωνικοπολιτικό σύστημα, το οποίο παράγει αυτά τα φαινόμενα. Μπορώ να σου πω την απλούστερη.

Μην πουλάς την ψήφο σου!

Παραθέτω ένα μεγάλο απόσπασμα από προηγούμενη ανάρτηση που έγραψα πριν λίγο καιρό, στο άλλο ιστολόγιο, με αφορμή την τρομοκρατική ενέργεια που είχε ως θύματα, μια οικογένεια μεταναστών.


Το μόνο πού αιθάνομαι την ανάγκη να πω είναι ότι, δυστυχώς, όλη μας η προσοχή στρέφεται στη συμπτωματολογία της νόσου και όχι στην παθογένεια. Έχουμε κουραστεί να καταδικάζουμε την τρομοκρατία και την τυφλή βία. Έχουμε κουραστεί να ακούμε διαρκώς για τα νέα κατασταλτικά μέτρα, για νέες εξειδικευμένες μονάδες αστυνόμευσης και ελέγχου και για πάταξη του εγκλήματος.

Γιατί κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με την αιτιολογία του φαινομένου; Γιατι κανείς επιλέγει να εθελοτυφλεί; Είναι γνωστό ότι τα φαινόμενα βίας βρίσκονται σε έξαρση σε κοινωνίες με έντονες ανισότητες. Είναι λογικό δηλαδή να σκεφτόμαστε ότι, άνθρωποι με λογική, οδηγούνται σε τόσο ακραίες συμπεριφορές, επειδή έχουν "κακά" γονίδια; Επειδή είναι άρρωστοι ψυχικά; Επειδή κάποια κακά κέντρα τους παρέσυραν; Αλλά φυσικά, ποτέ δε φταίει η πολιτεία που αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τον ισχυρό, οικονομικά. Ποτέ δε φταίει αυτός που φοροδιαφεύγει ή παραβαίνει τους νόμους εξώφθαλμα, χωρίς καμία κύρωση, χωρίς κανείς να τον ελέγξει ποτέ. Ποτέ δε φταίει αυτός που ενώ, προεκλογικά, υπόσχεται κοινωνικη δικαιοσύνη και ευημερία για τους ασθενέστερους, μετεκλογικά ισχυρίζεται ότι δε γνώριζε το μέγεθος του χάους που θα παραλάμβανε και ως εκ τούτου, εξαναγκάζεται σε εφαρμογή πολιτικής, διάφορης της φυσιογνωμίας του. Ποτέ δε φταίει αυτός που στο προσκήνιο καταγγέλει το νεποτισμό και στο παρασκήνιο, σε πρώτη ευκαιρία, μετατρέπεται στον πιό ισχυρό υποστηρικτή του. Ποτέ δε φταίει αυτός που δορωδοκείται για να κάνει σωστά τη δουλεία του ή πού, ακόμα χειρότερα, δωροδοκείται για να κάνει λανθασμένα τη δουλεία του. Ποτέ δε φταίνε οι πολιτικές πού έχουν γιγαντώσει την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Ποτέ δε φταίει, ο φασισμός της κατευθυνόμενης πληροφόρησης. Ποτέ δε φταίμε εμείς πού δε μας ενδιαφέρει τίποτα το οποίο βρίσκεται 1 χιλιοστό πέρα από την κάθετη προβολή της μύτης μας, στο οριζόντιο επίπεδο...

Θα ήθελα, κάποια στιγμή, να δω, έναν πολιτικό εξουσίας, με τον ίδιο ζήλο πού καταδικάζει την τρομοκρατία και την τυφλή βία, δηλαδη τη συμπτωματολογία της νόσου, να καταδικάζει και τις πολιτικές πού προάγουν την κοινωνική ανισότητα, την αναξιοκρατία, την αδικία και τη διαφθορά, δηλαδή την αιτιοπαθογένεια. Λυπάμαι κύριε χ υπουργέ, αλλά μου ακούγονται πάρα πολύ ρηχά, υποκριτικά και άκρως λαϊκίστικα, όσα περιοδικά ξεστομίζετε, σε κάθε νέο τρομοκρατικό χτύπημα, όταν την ίδια στιγμή ασκείτε και υποστηρίζετε μία πολιτική πού προάγει τα φαινόμενα πού καταδικάζετε. Και έτσι για να μην αερολογούμε, και κάνουμε ρηχή και στείρα αντιπολίτευση όπως συνηθίζεται, δίχως να προτείνουμε κάτι, θα απαριθμήσω 5 πράγματα πού όποια κυβέρνηση τα πραγματοποιήσει θα εκλέγεται για 100 χρόνια.
  • Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών (όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο, έστω φαινομενικά)
  • Ποινικοποίηση της πολιτικής διαμεσολάβησης (ρουσφετιού)
  • Ποινική δίωξη όσων έβλαψαν εξόφθαλμα τη χώρα και βαρύτατες κυρώσεις στις περιπτώσεις ενοχής (Δεν εννοώ μόνο τους πολιτικούς)
  • Μείωση στο ήμισυ, της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και σοβαρή περικοπή των επιπλέον παροχών που προκαλούν. Τα 200+ εκατομμύρια ευρώ ετήσιου προϋπολογισμού, κύριε χ πρόεδρε της βουλής, προκαλούν εμένα πού, εν τιμή σας λέω, στην πρώτη ευκαιρία, θα ξεκουμπιστώ απο αυτό το "κωλοχανίο" πού φτιάξατε και αδυνατώ, όσο και αν προσπαθώ, να διορθώσω.
  • Κατάργηση της επιδότησης των κομμάτων και ίσος χρόνος προβολής σε όλους τους πολιτικούς φορείς και κυρίως τους εξωκοινοβουλευτικούς, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας.
Γνωρίζω πόσο ανεδαφικά ακούγονται όλα αυτά. Δεν ειμαι αιθεροβάμων. Γνωρίζω ότι τίποτα καλό δε μπορεί να προκύψει από πολιτικούς πού έχουν αναρριχηθεί μέσα από το σύστημα πού διατείνονται ότι θα προσπαθήσουν να αλλάξουν. Πως είναι δυνατό, κάποιος πού έχει προωθηθεί τόσο από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία όλοι γνωρίζουμε πού ανήκουν, να λειτουργήσει με κανόνες δικαίου; Πως είναι δυνατό, να βασιστείς σε ανθρώπους πού αδυνατούν να αρθρωσουν, προσωπικό πολιτικό λόγο; Πού ακόμα και οι έγγραφοι λόγοι τους, είναι κείμενα τρίτων! Πού με ένα "κάναμε και λάθη", θεωρούν, άκουσον άκουσον, ότι έχουν εμφαπτιστεί στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ!

Και όμως, αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να διαφεντεύουν τις τύχες μου, σου, του, όσο επιμένεις να αδιαφορείς, να στρέφεις το βλέμμα σου αλλού, να αποδέχεσαι πλήρως το διεφθαρμένο σύστημα, να εξακολουθείς να δωροδοκείς, να μην καταγγέλεις το νεποτισμό, να μην εξανίστασαι ουσιαστικά, σε κάθε αδικία, να μη γνωρίζεις τα δικαιώματα σου, να μη διερευνάς, να μη διαβάζεις, να, να, να....

Θα σταματήσω κάπου εδώ γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι έχει και κανένα νόημα αυτό που κάνω. Άλλωστε έρχεται και Πάσχα. Θα ξαναναστηθεί ο Χριστός, θα φάμε τα αρνιά μας, θα τσουγκρίσουμε τα αυγά μας, θα πούμε τα υποκριτικά μας "χρόνια πολλά" και η ζωή θα συνεχιστεί μια χαρά.

Καταδικάζω απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή βίας και τρομοκρατίας. Δεν είναι αυτός ο τρόπος, αλλά ακόμα και αν είναι, προσωπικά θα είμαι, πάντοτε, κάθετα και απολύτως αντίθετος
!

Αυτά έγραφα πριν τρεις μήνες. Είδες να αλλάζει κάτι δραματικα; Όσο το είδες εσύ, άλλο τόσο το είδα κι εγώ. Και μη χειρότερα να λες. Αυτή την ανάρτηση, έχω την εντύπωση ότι θα την αναδημοσιεύσω αρκετές φορές μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...