Τι είναι ο πληθωρισμός;

  • 0
Είμαι σίγουρος ότι κατά καιρούς θα έχεις αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι ο πληθωρισμός. Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι ψάχνοντας θα έχεις καταλάβει ότι χοντρικά έχει να κάνει με το ρυθμό αύξησης των τιμών βασικών προϊόντων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και εσύ πού δίνεις έμφαση στη λεπτομέρεια, θέλοντας να το παίξεις μούρη στην παρέα, έχεις εμβαθύνει ακόμα περισσότερο, διαπιστώνοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να δημιουργείται είτε λόγω υπερπροσφοράς χρήματος είτε λόγω αυξημένης ζήτησης του. Σε σπάνιες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να έχει ακόμα και αρνητικό πρόσημο (αντιπληθωρισμός).

Οι οικονομικές θεωρίες θέλουν τον πληθωρισμό να είναι κατά βάση νομισματικό φαινόμενο, δηλαδή οφείλεται στην υπερπροσφορά χρήματος. Ναι, μας φώτισες τώρα θα μου πεις. Κοίτα, θα σου πω τι έχω καταλάβει εγώ και αν έχεις αντίρρηση, τα σχόλια είναι ανοικτά (δεν είναι πια... ίσως κάποτε) και τα σκυλιά δεμένα.

Υποθέτουμε ότι δεν υπάρχουν επιτόκια και κάθε προϊόν πού παράγεται στη γη, αντιστοιχεί σε μία νομισματική μονάδα (πχ ευρώ). Αν για παράδειγμα παράγονται 100 πορτοκάλια, κάθε πορτοκάλι κοστίζει μία νομισματική μονάδα, δηλαδή κυκλοφορούν στην αγορά 100 νομισματικές μονάδες ή 100 ευρώ. Αν για κάποιο λόγο, πού δε θα μας απασχολήσει σε αυτή την ανάρτηση, η προσφορά χρήματος αυξηθεί - αυτό πού κάνουν οι τράπεζες - ενώ την ίδια στιγμή η ποσότητα των προϊόντων πού παράγεται παραμένει σταθερή, τότε σε κάθε μονάδα παραγόμενου προϊόντος δεν αντιστοιχεί πλέον μία νομισματική μονάδα, αλλά περισσότερες. Αν για παράδειγμα οι τράπεζες διοχετεύσουν στην αγορά 10 νομισματικές μονάδες παραπάνω, δηλαδή κυκλοφορούν 110 ευρώ, τότε στο κάθε πορτοκάλι θα αντιστοιχούν 1.10 ευρώ, με αποτέλεσμα να υποτιμάται η αξία του χρήματος και να αυξάνεται η αξία του προϊόντος. Αν αυτό γίνει σε διάστημα ενός έτους τότε λέμε ότι ο πληθωρίσμος του προηγούμενου δωδεκαμήνου έκλεισε στο 10%, αφού είχαμε μία αύξηση της αξίας του πορτοκαλιού κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες και μια ανάλογη υποτίμηση του νομίσματος. Επομένως αν δεν αυξάνονται οι μισθοί ανάλογα με το ρυθμό αύξησης των τιμών, η αγοραστική δύναμη φθίνει.

Αυτό ήταν μία πολύ χονδροειδής εξήγηση του νομισματικού πληθωρισμού. Ελπίζω να το βρήκες όσο ενδιαφέρον το βρήκα εγώ.

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...