Η δημιουργία "τεχνητής ζωής" είναι γεγονός

  • 0
Δε συνηθίζω να αναπαράγω ειδήσεις, αλλά αυτή η συγκεκριμένη, μου κέντρισε το ενδιαφέρον, οπότε λέω, "δε την αναρτάς;"...και να σου την..

Υπάρχει ένας "τρελός επιστήμονας", ο οποίος ονομάζεται Craig Venter και επί 15 χρόνια (άλλη δουλειά δεν είχε, όχι) παλεύει να δημιουργήσει ζωή. Καλά τώρα, μη φανταστείς κανέναν Δόκτωρα Φρανκενστάιν πού με κομμάτια νεκρών και λίγο κεραυνό έφερε στη ζωή, αυτό που έφερε στη ζωή τέλος πάντων. Όοοχι, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Τι έκανε λοιπόν αυτός ο τύπος, άρπαξε ένα βακτήριο (ονόματα δε λέμε), το έγδυσε, μπήκε στον πυρήνα του, εντόπισε το dna του (δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ), το αποκωδικοποίησε (Το κατακερμάτισε στα θεμέλια συστατικά του, τις γνωστες βάσεις, αδενίνη, γουανίνη, θυμίνη, κυτοσίνη και αποκρυπτογράφησε την αλληλουχία τους - τη σειρά των ζευγαριών βάσεων στο συγκεκριμένο dna) και το αναπαρήγαγε με τεχνητό τρόπο (κοκκαλάκι νυχτερίδας, αίμα βατράχου, τρίχες αγριογούρουνου και το μυστικό συστατικό) στο εργαστήριο (ε, έτσι λέει αυτός). Θα μου πεις, ε, και; Και ευλόγως, θα προσέθετα εγώ...αλλά δεν σταμάτησε εκεί (ε, όχι, άλλη δουλειά δεν είχε λέμε). Πήρε ένα άλλο βακτήριο (ονόματα δε λέμε. Η διαπόμπευση δεν είναι πρακτική πού μας χαρακτηρίζει) και του αφαίρεσε το dna (Σα να βγάλεις από ένα pc το λειτουργικό του σύστημα). Έμεινε δηλαδή το βακτήριο με την κυτταρική του μεμβράνη και τα διάφορα οργανύλια. Κατόπιν πήρε το συνθετικό dna, το οποίο είναι πανομοιότυπο χημικά με το πρωτότυπο πού είχε αποκωδικοποιήσει, και το έχωσε βαθιά μέσα στο ακυβέρνητο βακτηρίδιο. Και περίμενε...περίμενε..περίμενε, ούτε για κατούρημα δεν πήγε, ξαναμανά περίμενε, περίμενε και σου λέει, δε γαμιέται, άστο, και αύριο μέρα είναι. Αμ δε, έμπλεξε με ένα γκομενάκι και είδε το βακτηρίδιο φαντάρο. Ε, σου λέει, 15 χρόνια πάλευα και δεν έγινε τίποτα, τουλάχιστον ας ρίξουμε και έναν μήπως και αλλάξει το γούρι και ω του θαύματος, μετά από 3 ημέρες, παρατηρώντας στο μικροσκόπιο, τι να δει;; ....

...Τίποτα, είχε ξεχάσει να ανάψει το φωτισμό του μικροσκοπίου, αλλά όταν άναψε το φως και έσκυψε πάνω στο φακό του μικροσκοπίου, έμπηξε τέτοια φωνή πού τον άκουσε ολόκληρο το κέντρο γενετικής μηχανικής <Τι πάθατε Δόκτωρα Venter;>, ψέλλισε ξαφνιασμένη η μικροκαμωμένη βοηθός του; <Σας έχω πει δεσποινίς να καθαρίζετε τους φακούς κάθε φορά πού χρησιμοποιείτε το μικροσκόπιο!> είπε, φανερά ενοχλημένος, ο Craig Venter <Μάλιστα κύριε> αποκρίθηκε η βοηθός, με τρεμάμενη φωνή, και απομακρύνθηκε.

Σκούπισε με το ειδικό πανάκι τους φακούς <σκουίτς, σκουίτς, σκουίτς...>, και έσκυψε για άλλη μία φορά πάνω από το μικροσκόπιο. Η στιγμή πού περίμενε 15 ολάκερα χρόνια, είχε φτάσει <ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑ ΖΩΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑ ΖΩΗ!!>, αντήχησε η βαθιά μπάσα φωνή του, στο εργαστήριο. Αμέσως έσπευσε να στείλει μήνυμα στο γκομενάκι...

<Μ ω ρ ό μ ο υ δ η μ ι ρ γ>...<το κέρατο μου!> σκέφτηκε και συνέχισε, <δ η μ ι ο ύ ρ γ η σ α ζ ω ή..>

Αποστολή...<μπικ μπικ, μπικ μπικ>, ήρθε η αναφορά παράδοσης

<μπικ μπικ, μπικ μπικ>, ήρθε νέο μήνυμα

Ανάγνωση; <Κλικ>...<Αχ, ναι, είμαι έγκυος..είναι δικό σου!>

Απάντηση; <Κλίκ>...<Τ ι λ ε ς μ ω ρ ή μ π ι ν ά κ α; Α ν τ ι π ρ ο χ θ έ ς σ ε γ ν ώ ρ ι σ α!>

Αποστολή...<μπικ μπικ, μπικ μπικ>, ήρθε η αναφορά παράδοσης

Δεν έλαβε ποτέ απάντηση ο Craig, αλλά ποιός νοιάζεται; Ο Venter είχε δημιουργήσει ζωή. Το συνθετικό dna, ήταν πλήρως λειτουργικό (αναπαράγετο μόνο του και κωδικοποιούσε πρωτεΐνες όπως θα έκανε το πρωτότυπο)

Τώρα, εδώ πού τα λέμε, δεν ήταν και μικρό πράμα αυτό πού έκανε. Φαντάσου τις δυνατότητες.... να μπορείς να φτιάξεις μια Τζέσικα Άλμπα, μια Αντζελίνα Τζολί. μια Σκάρλετ Γιόχανσον... Μπράβο, μπράβο! Άντε και εις ανώτερα!

Αρχική πηγή: BBC

ΝικΝικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...